Tali pusat

Hari ni dah genap dah 24 hari bersalin.. tetapi pusat anak saya belum. Kering lagi... smlm refer to dokror.. doktor ckp tabuh garam atas pusat tu.. untuk daging tu kecut.. dan kering.. adakah sesiapa tahu pasal ni.. tolong share#firstbaby #bantusharing

7 Balas

klau ubat hospital dah habis, boleh guna alcohol swab ( beli di farmasi) , perah swab tu smpai kluar air, selak sikit tali pusat tu..jgn disapu atas tali pusat tu je,mmg lambat la jwbnya. 1 lg pampers jgn ttup tali pusat & barut tak perlu pakai. angin tak masuk ikut kulit tapi angin masuk bila baby dibiar nangis lama or cara penyusuan yg salah.

Jgnlh d tabur dgn gram sis.. X elok tu better sis guna je ubat pusat setiap kali tuka lampin bby cepat kering tu sis..tepi kulit Pusat bby sis x de kemerahan kn.. Xda ppa tu sis.

puan kena sapu ubt pusat yg telah di bekalkan sekerap yg mungkin..or setiap hri sapu pd pusat..in shaa Allah nti ia tertnggal..mg dpmudahkan segalanya..aamiin

guna ubat sapu yg dibekalkan spital. sepattnya dari hari pertama balik rumah tu rajin sapu. saya lebih sekali dok sapu je ubat tu nak suruh cepat tanggal

kena rajin letak ubat pusat yg hosp bekalkan tu . insyaAllah cepat tanggal . mcm anak sy alhamdulillah seminggu je dh tertanggal tali pusat dia

sapu ubt pusat pakai putik kapas..pastu sapu keliling pusat belah dlm stiap kali tukar pampers kerap buat mmg cpt tgal..nurse tmpt sy ajar..

Saya guna alcohol swab jee