takut...

hari ni baby kurang aktif.. selalu dah dpt lbih 10gerakkn dia tapi hari ni baru dpt 2gerak.. otw ke hospital harap2 xada apa2 laa.. #34week #firstbaby

11 Balas

Saya pun macam tu 2 hari lepas,biasa pukul 4-5 ptg dah complete,tp tiba2 pukul 7pm pn tak sampai 5,risau sangat pergi hospital dr check ctg(jantung baby) alhamdulillah okay. Dr kasi option untuk admit for 24hrs observation tp sy pilih utk rehat kat rumah. Esoknya baby gerak aktif macam biasa. Ada terlalu banyak faktor,so mommy jangan stress,makan kene on time n kalau nak tenangkan hati just pergi je utk check jantung sbb pergerakan baby kita ni hanya Ibu shj boleh judge. Semoga semuanya ok ❤️ #37weeks

5y ago

ni kena tahan wad sebb jantung bby slow.. harap2 semua ok.. nasib cepat bertindk trus ke hospital

Masih awal bah sis... Baby ada wktu tidur dia sndiri skrang.. Sis kena detect smua tu. Cuba dlu usap2 lembut,pujuk dia,mnum air sjuk,mkan mkanan mnis skit,baring mengiring... Sya pn baru 3 kiraan skrang ni

Kiraan pastikan dri jam 9pgi-9mlam..nurse ajr kiraan mengikut jam..make sure stiap jam ad 1 pergerakan..pkul 6 biasanya utk ckupkan kuota 10 prgerakan..

Saya esok start kira.nurse ajar mgu lepas,kelantan ni start kul 9am smpai kul 11am jer..kalo x cukup 10 gerakkan,boleh tambah lagi 2 jam..

Klo dapat 10 gerakan sbelum 3 petang(terlalu awal) pun tak bleh puan.. Boleh la kalau check hos,hrp puan n bby ok ya😁😁

Kdg2 salah Stu kurang aktif sebab ruang baby dah trlalu padat bila baby membesar.apa2 Pon, baik refer dok

Hmm.. buat saya risau jgk for my baby .. 36 weeks here..

sy selalu dpt grakan baby cukup 10 skitar jm2,, oky tak?

5y ago

It's normal.. 2-3 ptg,kalau awl dri tu ada yg tak kena nurse kata...pun bleh refer doc/hos kalau awl sgt abis

Smoga ibu and anak sehat selamat🤲

Semoga semuanya ok