Jaundis bayi

Hari ke 7 still naik tak Turun 217 241 247 249 Macam mana nak Turun kan ye? Dah elak halia, jamu, lada hitam tapi still naik. #pleasehelp

9 Balas

doc xckp apa ke sis ? mcm sy doc sarankan campur susu formula, bagi bnyak minum kejut 1jam atau 2jam sekali , supaya dia kerap kencing & berak jadi kuning dia pun turun.. tak semua serasi susu kambing, mcm ank sy guna susu kambing karihome, Alhamdullilah selang 2hari dlm 30lebih turun kuning dia.. sy lebihkan susu badan mmg kuning xturun pdhal xmkn pun halia,lada , kunyit semua tu.. mix susu fm baru turun, kerapkan juga baby minum 1/2jam sekali.. kejut baby bangun jgn biar tido lama

2y ago

Doc cakap bf je sepenuhnya. Elakkan pakai pilis and param dulu. Insya allah nak try bagi susu kambing

Banyakkan minum susu..sy dah campurkan susu fm..sebab bg susu badan kuning xturun²..makin naik..tp² 2jam sy akan bg susu pada anak sy..campur² gak..jap bg susu badan..jap bg susu fm..even dia masih tido pun..sy akan kejutkan n bg gak minum susu..Alhamdulillah..anak kerap kencing n berak..kuning turun..skrg dh hari yg ke-6 bacaan kuning dh 155..mula² bacaan hari ke-3 225..

Ank saya pn mula dgn 200 lebih lepas tu berkurang 100 lebih sampai hari ke 26 dapat 73. Sy mix susu , cuma susu fm, sy guna karihome. Mandikan anak 2 kali sehari. Lepas tu, pastikan persekitaran ank dlm keadaan sejuk. Kerp kejut, mcm anak sy, sejam kejut mmg tak jalan. Sy selangkan 2 jam, bagi minum susu untk kerapkan kencing dan berak.

anak sy bru dischrge hbs kuning semlm sis.. mula2 133. . kali ke-2 cek 197 melonjak naik sebb sy tersalah mkn lada hitam🤭 sy kerapkn bg susu 2jam sekli, kejutkan ank walpon tido sis.. bg dia berak dan kencing.. smbil tu sy sapu set jaundice tasneem naturel sis.. 2jam sekali😊 alhamdulillah dari 197 turun ke 112

sya skrg ank susu cmpur dutch bby dgn bf pstu sya ada gak mndikn ank sya daun dukung ank klau ad daun jambu btu pun bole cmpur rebus smpai kuning mndikn 1 hr 2 kali...sya iktiar je...ank sya kuning hrtu 12 turun 11 turun 8 dokter ckp klau 4 da ok da hrp2 esok 4 la...sya drh 0 mmg susa sikit nk turun

bby sy pun jaundice masuk hosp sehari bila balik still tinggi 3 hri tido x ttup lampu then g checkup jaundice dia alhamdulillah trus turun doc pun terkejut. tidur lampu jgn tutup biarkan je , kerapkan susu

bagi bby susu fm . ank sya hri ke 6 bebas jaundice . sbb bg susu fm + badan .

try Bg minum Susu karihome baby Tu sis

minum susu kambing. kerapkan susu baby.