PTSD dikalangan ibu bapa bayi pramatang

Hi! hari ini saya banyak membaca tentang ini. Dimana, ramai ibu yang mengalami PTSD walaupun tahu anak pramatang mereka sudah sihat sepenuhnya. Contohnya, bila bayi sudah tidur dengan lena, ada ibu yang memeriksa sama ada bayi mereka bernafas atau tidak. inilah salah satu contoh PTSD. Apa pengalaman korang?

PTSD dikalangan ibu bapa bayi pramatang
1 Balas

mcm sy dlu ank lahir 34minggu... oh mmg akn alami mcmtu. sbbnye bby pramatang ni kdg2 suhu bdn mereka ada ms tggi rs pns mcm demam..ada ms ok..jd sbb itu kita akan alami ptsd ni sbbnya risau kalau temperature r too high tkut kita akan kehilangan nya..sbb tu mcm bby prem esp for my bby ada stnby temperature scan dkt rumah bg memudahkan urusan utk chck kondisi suhu badan bby utk di pantau..mmg agak struggle tuk jaga sblum dia lepasi age 12 month..pakar pead pn awl2 dh bg tip mcmne nk handle..jd kita akn follow mcm d ajar ms ank di nicu dlu... 😉✌tapi dari pengalaman mcmni la akan ajar kita jadi kuat dan alert ttg persekitaran yg ada..dan byk ilmu kita dpt tuk jg bby spnjng mnjaga mereka.. kita akn jd parent yg brsungguh nk bljr mcm2 tuk handle n bsrkn bby mcmne .. sbb bby prem ni mmg kita kena bg fokus 200% tuk mnjg nya.. hngga dorg btl2 blh melepasi stage tertntu dlm kehidupn mereka dari lahir hngga 12 month.satu pnglmn amat brhrga dlm kehidupn yg akn d kenang smpai bila2... .. now my bby 18 month already.. 😉✌ alhamdulillah #TAPSupermoms