Nak Tnya

Hamil 6 mggu bleh ke mnum air rebusan halia.. Sy xthn byk sgt angin dlm bdn

21 Balas

sebolehnya jangan sebab halia panas . saya time pregnant pun sama , mungkin di sebab kan morningsickness juga jadi cmni, cara nya senang je ambik minyak angin jangan sapu kat perut, sapu kat tempat yang rasa banyak angin sebagai contoh , di bawah ulu hati kita urut² pastu minta la suami urut kan kalau rasa sengal² badan biasa kalau pregnant memang cmni so nak tak nak kena paksa makan sebab kesian kat baby dalam perut, kita tak lapa tapi baby dalam perut lapa perlu kan nutrisi dari makanan..

boleh je minum sis tp jngn slalu. masa awal2 pgnnt sy mnum air rebusan halia masa tu blum tahu dah pgnnt bla tahu trus stop sbb x nk ambik risiko. air halia kalau ambik dlm dos yg tggi & bterusan blh mnyebabkn kontraksi pramatang slain tu blh mnybbkn keguguran.

Tapikan semalam sy masak tomyam mmg biasa bubuh halia banyak..lengkuas pun.. sy buat pun dgn tujuan nk hirup kuah dan kunyah2 halia tu.. harap2 xde apa la.. saya baru tau ni halia tu bahan terlarang semasa preggy..

Normal awal2 pregnant angin bnyak... Sy awal2 mmg x berani nak risiko kan baby DLM perot.. Walaupon org ckp boleh minum bagai..

awal kehamilan sy pon sama sis. mmg byk angin. sblm ni ank 1-4 xde plak kne mcm tu. kali ni plak pregnt angin byk dlm bdn.

kalo sye..racik halia halus campur n susu suam..lps tu lancar la angin klua😅minum susu sambil kunyah halia

memang simptom awal kehamilan ni byk angin ye dlm perut? patutla isteri sy selalu ckp xsedap perut byk angin..

5y ago

Yup.. normal.. sbb hormon progesterone tinggi, sistem perncernaan akan jd lambat.. sbb tu walaupun dh makan, tetap angin mcm blum makan 😅

Xley sis...sy pun kembung perut sma cam sis 🙂. Sis pakai jek mnyk yuyi sapu kat perut... Insha-Allah ok

Sy pon kembung perut.. nk kentut x lepas2..sebu. tula baru nk rebus halia mcm sllu buat... Seksa..