buka buku pink

hallo moms ,, sini saya nak tanya, tidak apa kah kalau kita buka buku pink usia kehamilan 20weeks??

14 Balas

hi mom,, saya nak cite pengalaman saya buka buku pink 20weeks,Alhamdulillah xde apa masalah tapi saya buka kat klinik swasta,tak boleh nak bayang kan kalau buka kat KK confirm kena maki ngan nurse. tak semua boleh faham punca kita lambat buka buku tu kenapa.saya pon lambat dapat tahu,sebab daripada anak 1st bersalin czer memang terus ambik depo tapi period selalu lambat 3bulan sekali baru datang. lg 1 bila dapat tau mengandung tu hati bercelaru terfikir nak gugurkan tapi kandungan dah mula besar,masa tu memang tak siap lg nak mengandung lagi2 economy tengah down.pasal buka buku lambat dokter faham lepas kita jelaskan,cuma kena catch up masa sebab kena minum gula 2x. Alhamdulillah sekarang saya dalam pantang hari ke 24 selamat bersalin anak kedua 6/5😇

4d ago

kenapa nurse kk nk maki... kat tmpt sy nurse kk baik2 walaupon buka buku pink lewat...cuma bgtaw kenapa lambat...dia noted je... hewhewhewhewhew

saya buka buku 20weeks sebab tak tau mengandung, nurse pun terkejut, dia pun tak salahkan kita, dah guna perancang tapi tetap mengandung lagi pula jarak dekat bersalkn czer, syukur lah nurse dan doctor tak marah dia nasihat sahaja jaga kesihatan. dan lepas bersalin saya guna depo 3 tahun saya stop lepas 3 bulan period sebab sepanjang depo tak period langsung, 2 kali period yg ke tiga ni bikin debar sebab lewat 11 hari dah harini . semoga ada rezeki saya dapat baby boy . aminn

3w ago

saya mkn pil dulu pun asal mkn . konon tak lah mengandung, haa sekalinya 😂 lepas anak kedua sebulan saya ambil depo. syukur lah sesuai, kalau tak period tu normal .

Kalau ikutkan 20 weeks dah terlalu lambat, tapi kalau kita tak tahu yang pregnant just inform je nurse kk inshaAllah nurse okay and tak marah pon. Tapi, kalau dah tahu lama pregnant tapi tak pergi cepat cepat buku pink maybe nurse akan tegur. Cuma kita kena sabar ye kalau nurse marah ke apa sebab nurse marah or tegur pon untuk kebaikkan kita jugak, semoga segala urusan awak dipermudah aamiin 🫶🏻

sy buka buku pink 16w tu pun bg alasan x tahu preg sebab x period lgsg lepas lahirkan anak 1st. doc x mrh pun sbb benda x tahu kan tapi itulah leceh. 2mgu sekali dtg kk sebab nk confirm kandungan berapa weeks sbb nk tahu due kan. kandungan 5 bulan bru dtg sebulan sekali.

Kakak ipar saya dah 5 bulan baru tau dy mengandung sbb dy menyusu anak dy mmg xperiod. Hampir setahun kot xdtg period. Doktor ok je.

sy bukak buku baru ni..ada sis tu pn bukak .usia kandungan 4bulan...sbb piried dia x teratur...nurse xdak la bising² pn...

Mgkin kena marah dgn nurse/ Dr sbb lmbt.. Dyorg x bley nak monitor grow baby & ksihatan ibu utk past weeks..

saya buka buku pink 30week, kena marah lah dengan nurse, tapi takpe pekak kan telinga je 😂

3w ago

tapi mereka bgi buka juga ke sis

Takpa, cuma mgkin nurse bising skejap lah😂