susu perahan tidak membeku

Hai..susu perahan yg sy simpan di freezer tidak membeku. Kenapa ya? Adakah susu tersebut rosak?

5 Balas

Setahu saya xde istilah susu ibu yg rosak kalau simpan ikut masa dan cara yg betul. Biasa sis bekukan terus ke lepas perah tu? Kalau saya, biasa letak dlm chiller tu beberapa jam dulu bg sejuk. Lepas tu baru transfer freezer. Sbb ade kawan2 ofis kata sebaiknya bg susu tu slowly adjust dgn temperature. Bg betul2 sejuk dulu, baru masuk freezer lak. Katanya xboleh terus bekukan susu. So far saya buat camni, mmg ok n xde mslh

4y ago

Letak kt chiller dulu..bile transfer ke tmpt beku x beku pulak.

Hi, saya pun ada masalah yang sama. kenapa ya? apa miss buat dengan susu tu?

freezer rosak kot

Ke freezer rosak?

4y ago

X rosak..brg lain elok je beku. Ais krim pn beku. Susu simpan kadang2 beku kadang2 x beku

Iye