8 minggu..

Hai..nk tanya..normal ke pregnant 8 minggu kerap rasa sesak nafas n lesu..

106 Balas

nak tanya saya pun baru 8week dan ni first pregnancy saya. kerap mual, cepat lesu. cepat penat, cepat lapar. muntah pun ada. macam mana ye untuk bulan puasa ni, ada ke tips kalau puasa nnti nak kurangkan rasa lapar tu sbb sekarang kurang makan nasi sbb nak muntah.

Normal sis, sy pun mcm ni sekarang. Letih lesu, jantung laju, ketat dada on off, mknn mmng tk boleh masuk sbb trs muntah. Lagi penat bila tkthu nk mkn apa. Menanggis tu yah ckp lah sbb letih sgt. 😭

2y ago

saya pula xlalu mkn langsung kalau mkn ja muntah,bila xmkn angin pula jadi xlarat hurmm,ada dak mknan yg boleh bagi bdn ada tenaga sikit sbb ni baby first kadang risau takut xcukup zat atau vitamin

saya ingatkan kenapa saya selalu sesak nafas... 😭 risau sangat dah 3 hari badan sgt lesu + mual teruk + tak lalu makan + pening kepala + sesak nafas... dengan musim skrg ni buat Bertambah risau..😭 baca status ni lega sikit rasa hati..😢

Korang smua taw pregnant masa bulan puasa ke? Pasal saya rasa nak pitam awal2 puasa letih yakmat.. Tdo je siang... Skali dh 2 mggu puasa rasa nak buat tes..

2y ago

Baby saya kguguran hjung bulan 6 tahun lepas... Alhamdulillah, skrg pregnant dekat nak puasa tahu.. Anak kedua, baby 1st..Doakan urusan kita smua dipermudahkan..

ada x sahabat2 kat sini asal pregnant jer...alahan mmg teruk jgk sampai x boleh telan air liur ...mmg x bolehh..klu tersalah telan mesti muntah ...rasa loya pening muntah...ada x kat sini sama mcm sy yg x boleh telan air liur sendiri...

2y ago

Sama. Sy tgh rasa skg. Sis smpai brpa week mcm tu

sy anak ke 4.. beza 6 thn 3 org sblm ni xd alahan.. yg ke 4 ni bau nasi xblh.. tgk dapur pn pening.. mual spnjg ms.. xmuntah.. rs nak dok kat lain skjap sbb bila kluar rs lapang.. dok rumah rs lemas.. xtau nk buat cm ne😩

saya 8 weeks, masih muntah, tak blh mkn byk dan tak blh tgk najis maupun bau masakan, mmg cpt letih kdg rasa sesak nafas dan mmg rasa uncomfort. Sgt lemah dan letih terasa. Sewaktu ginilah rasa takut nak lahirkan anak.

tengah alami skrg ini, bdn lemah, cpt lapar tp klo nak mkn x ada selera ,kdg 1 jam mkn pun x habis pening kepala, emosi x stabil, sesak nafas, klo pkai mask rasa sesak sngt, pernah muntah sekali shja sblm tahu prgnt,

Normal sis.. Saya pon mcm tu.. Masa awal preggy pon mcm tu.. Lemah, rasa nak bring je kat katil.. Buat keje sikit penat... Its normal.. Sy naik turun tangga rumah tingkat 4 pon mengah.. Tp sy trun naik Slow2 la...

sy alhamdulillah xde alahan...dh 8mggu.tp mkn xboleh nk hlg...nk mengunyah je...penat jgk...berat 65 dari 60kg.naik mendadak dlm mase sebulan..

3y ago

samalah kte sis. first baby jugak. alhamdulillah takde morning sickness cuma asyik muntah angin je. perut bloated mcm bukan 8 weeks. kena avoid makanan yg berangin cth air teh, mee, kobis semua tu