Baby Tak Nampak

Haii.. siapa cam sy ? Sy last period 20/3.. time raya cek upt double line.. 26/4 scan nmpk kantung, doktor ckp da 5week 1 day.. kna cek lagi, bla cek blk 20/5 still kantung.. x nmpk baby, tpi doktor ckp cam ada benda putih at dlm.. maybe x nmpk sbb sy baru lps kencing.. kna cek lagi lps 2 week.. tpi yg buat risau doktor ckp baby nmpk cam 6 weeks camtu.. tpi bln 4 cek doktor ckp 5 week..baby x membesar ke? 🥺 patut kalo ikutkan sy da 9week pregnant.. risau.. ke ada cam sy ? satu lagi sy irregular period.. #2ndpregnancy anak sulung da 3 tahun stgh

Baby Tak Nampak
18 Balas

Bg Sy, follow up scan, mmg ada perkembangan pada kantung/janin kira okay la tu. Drp kantung je lepas tu ada putih, perkembangan la tu. Xyah overthinking sgt. Follow up je check up scan apa semua tu. Kalau ada masalah lain2 yg mmg lain dr biasa, bgtau balik doktor. Org cakap jangan scan awal sgt la apa la Takut xnampak katanya. Tapi bg Sy ikut kamu la nak scan awal pun, yg penting Xyah overthinking, ada masalah jumpa doktor cepat2. Yg ni lg la, Kalau ada masalah Xyah dgr org cakap normal je tu, kita risau, cepat bertindak jumpa doktor cepat2. Bab jumpa doktor ni pun, Kalau mengandung baik jumpa doktor yg mmg pakar ibu anak. Plus, Kalau mmg jenis period tak teratur, lg la Xtahu bila waktu kita subur tu kan, so lg la Xtahu bila persenyawaan berlaku. Lain la Kalau mmg ada wat test ovulation tu, boleh la harap estimation umur kandungan. Kalau xbuat, harap check up ja la, ada perkembangan dah Alhamdulillah. Xyah overthinking.

1y ago

🥹Thank you sissss ❤️❤️❤️❤️

Ada org ckp jgn scan awal2 lah apa lah.. bagi sy bagus scan awal senang nk detect apa2 .. mcm wife saya dapat tau pregnant trus scan, doktor detect ada Cyst dkt sblh kantung.. masa tu 5weeks pregnant.. dpt lah follow up. Better tau awal dri tau lambat kan.. kat dlm kta x nmpk.. pregnant ni risiko tinggi.. klau jadi pape bkn diaorg tanggung.. kta ni yg tanggung.. gunakan teknologi sekarang sebaik mungkin.. semoga semua baik2 saja tuk puan dan baby

pengalaman sy masa pregnant anak sulung. Scan 6 weeks tak nampak apa2 lagi,doc kata baru lagi,scan semula 10 minggu alhamdulillah nampak dah baby. in Shaa Allah puan jgn risau, setengah org scan nampak lambat sebab kulit perut tebal,baby kecik sebab baru sgt lagi kandungan. 😊

1y ago

saya pun sama.. masa 6 week x nmpak.. hnya kantung saja. selepas 2minggu csan lagi alhmdulillah dah nmpak baby

Hi awak. Tarikh last period kita sama. Harini saya gi kk utk scan ke3. Bby saya kecil 10w. Ikutkan dah 12w. So Dr sahkan due date saya beralih ke bulan 1 😘 so jgn stress sgt. Jaga makan ye. Saya ni pun second pregnancy. Anak first pun 3tahun lebih

sme mcam sy 8w4d tk nampak kantong baby ade samar2 doktor cam ade benda putih doktor siap cakap takut kandungan luar rahim tpi sy tk rase apa2 pun cram perut ke spoting tkde sakit2 yg lain pun tkde Alhamdulillah pikir positiv je moga2 je baby shat

sbb tu jgn scan awal² sgt.. sbb kdg x accurate.. sy penah scan waktu 7w sptutnya ikot lmp.. tp doktor scan bru 5w.. repest 2mggu pulak second scan bru btoi 9w++ sebaiknya tggu la 8w keatas bru scan.. elakkn kita pkir negatif jga emosi sndri..

1y ago

encik meen.. ok ja mana² ikot bajet & instinct masing².. ibu² boleh ja ikot naluri masing².. jgn lupa emosi pon penting.. stress tu bhya untuk kandungan awl..

sye last priod 7/5 sye lewat priod da smnggu..sye cek prgnt..klau dktr kira da 5 mnggu..tpi scan saiz kntug kurg dri 5 mnggu..kire saiz kntug kecik dri ukurn 5 mnggu...lgi 2 mnggu sye kena scan blik..hrp smua ye ok😁

Sy msa mula2 cek pregnt mcm ni juga 9w xnmpk lgi jntung pun blm nmpk , dctr ckp sblm scan minum air bnyk jdi snng nk nmpk bby , mcm sy 11w bru nmpk bby dn dngr jntung dia

1y ago

Sya pun hari tu doctor suru kencing dlu, jd sya ckp dgn doctor bukan pundi kencing kena penuh ka bru senang nmpk baby, dr jawab, ‘ betul, tp utk first trimester better masa pundi kencing kosong, spaya x tolak rahim’ so tu yg dr explain

Jangan risau sis.. saya pun dekat 12w baru dapat masa scan.. risau dah tak jadi or gugur.. tapi lucky lepas hampir 12w dah bole nampak dah baby time scan 😘

saya baru scan tadi di gov. doc tak nampak juga baby, cuma ada kantung. katanya scan lagi 2 minggu. cuma bila scan di swasta. nampak baby cuma kecil betul.