bsp.

Haii. Nak tnya saya tengah buat bsp sekarang.Bacaan seblum breakfast 4.8 , lpas breakfast naik banyak 7.2. Padahal pagi tdi saya makan sebungkus nasik lemak ja. Air memang xsentuh air manis dah. Nih first time saya buat bsp. Boleh tahu knapa bacaan naik tinggi ya ? #24weekspreggy #frstbby.

24 Balas

inikan nasi lemak.saya hr tu mkn meehoon goreng pun naik ke 7+..kena repeat bsp mnggu dpn nya..tp skg tau da.asal bsp kena hati2 mkn.jgn mkn berat..pagi sya amalkn kurma dan susu sahaja.bcaan kurang 5.ok la tu.then bagi drah o ibu2 mcm sya la.takut anak kena kuning lg.kena hati2..mkn kurma dn kismis org kata baik utk elak ank kena kuning .btul ke?

Klu mcm sy, dokter pakar diet dah kirakan kalori yg blh di ambil dlm sehari n menu2 utk jumlah kalori tu... Klu sy 1800 kalori shj dlm sehari, jd pg tu mmg x blh amik mknn yg berat2.. Kuih2 pn x dgalakkan... Menu pg tu, susu 1 cawan + 4 keping roti wholemeal shj.. Dah kne pantang mknn.. Mcm2 x blh mkn.. Tgk ibu2 lain mkn sedap2 jer😁

nasi dan sambal tu mngandungi gula, better utk breakfast ambil bread telur (sandwich), time lunch ambil nasi putih ikut sukatan lauk dan sayuran, next after cek darah tu klo sy, sy makan bread kosong ja klo nk bsp cantik lh, lpas bsp terakhir bru melahap sepuasnya hahaha, kena berkorban skit utk hari bsp klo nak result cantik 😁

betul tak timing wat tu..?? cth ni.. 7am : bgn tdur terus buat blh makan mcm biasa... 10am stop makan apa2, just minum air masak je smpai kul 12 noon 12 Noon buat BSP blh makan mcm biasa Pukul 5 pm stop makan, just air masak sahaja 7pm buat BSP Kul 8 pm stop makan, minum air masak sahaja 10pm buat BSP Try wat mcm ni...

Bacaan sblm bsp 5..ok juga bacaan kedua 5.5..ketiga 6.2 bacaan last 6.4..nurse kata..bgus bsp..slps ambi kedua tu..mkn lh bread ke..minum air kosong..tghari tu blh lah ambi nasi sikit..2 senduk..tp sikit..tip saya lah..kalau gdm memang tk blh mkn nasi bnyk..

Kurangkan mkan nasi sist.. bila saya buat bsp saya kan makan nasi basmati dgn porsi sikit lepas makan 30 minit ke 1 jam saya minum air limau kasturi kosong suam2 itu boleh hapuskan gula dia sist try jga lah saya coba macam tu bacaan bawah 5 trus..

Nasi lemak please elak masa bsp check. Sebab nasi dah karbo, pastu bersantan. Sambal dia mesti ada gula. Cuba ubah. Tukar ke nasi goreng telur + sayur, makan epal hijau sesuku 1/4, pastu air kosong atau teh kosong.

utk sarapan , lebih elok ambik biskut 2 @ 3 kping n air kosong ..sbb bsp nie ambil darah jam 8 pgi ..10 pgi ..nk makan berat boleh slpas bsp yg ke 2 jam 10 pgi tu ..sbb masa die panjang ..kul 2 bsp lgi kan.

hari yang kena ambik bsp tu cuba control mkn krgkan sikit ambik makanan berat2, stop mkn sblm 2 jam buat bsp bykkan minum air msk, byk bgerak bg kluar peluh

klau boleh mkn 2 jam sebelom nk buat bsp...klau 3 jm sebelom lgi okk...itu je cara klau tak nk tinggi bsp..dn klau haus boleh je mnum air kosong..