ubat dari kk

haii mommy tdi saya 1st time pegi buka buku pink dkt kk…kk mmg xda bagi pape ubat ke klu yg 1st time dtg?

6 Balas

Dpat Multivitamin je la, saya hri tu nurse bagi BComp, asid folic, iron tablet dgn vitamin C. Lepas tu dia bagi obimin jugak, sbb dia nk tngk mana sesuai, memandangkan sya pernah makan obimin, tapi mmg mual teruk, sya makan 4 jenis tu la vitamin, Obimin sya tak makan. hee, Alahmdullilah okey, tpi kdg iron pun buat mual. hehe. Sis dah berapa weeks, mgkin next appt. Tapi sllunya first tu dorg bagi dah.

2y ago

Tak pe sis, makan yg tu cukup dah buat masa ni, lepas ni next checkup sis tanya balik ya psl vitamin. Tapi sya mmg makan tu, dorg bagi utk sebulan.😊

masa puan dtg tu ada kena ambil ujian darah? saya first dtg KK cuma buat pengesahan kehamilan saja dan nurse bagi date utk next appointment so belum kena bg ubat.. 2nd time dtg baru nurse ambil darah dan tunggu result hari yg sama supaya nurse tahu ubat apa yg kita perlu..

2y ago

mungkin result darah puan semua okay 🥰 apa2 pun, puan jgn tinggal makan folic acid ya 😊

oh KK mcm sy mmg dowg bg cth obimin..alhamdulillah serasi sampai nurse pantau cukup ke x stiap 2 mggu dpt ubat..sampai stiap kali checkup tny ubat ade lg ke x?

2y ago

yeke..ok lah tu awk dpt ubat…sya ni balik2 rumah je bgung knp kk x bgi ubat dgn sya 😅

kalau saya..lepas buka pink, trus minta kat KK..dia bagi basic supplement cam folic asid tab,B12,vit.C, iodin. asid folic tu penting utk pwrkembangan 1st tri baby

1y ago

mgkin lain kk lain cara pengurusan..tengok mood nurse ko😅..pa pun, klu kk tak bagi suppliment cukup..kat luar farmasi boleh cari and tambah..consume obimin tu pun dah cukup dah😁all in 1.1st baby ari tu..1st 3mth jer makan ubat2 tu..after that, makan obimin until deliver..😁 klu yg rasa mual makan obimin waktu pagi..cuba makan waktu malam lepas makan malam..shud be ok..enjoy ur pregnancy mommy😉

takpa sis next app sis minta dekat nurse, buat masa sekarang makan ja asid folid okay

2y ago

ok sis…tq ye ☺️

Mungkin badan sis bagus..tak perlu supplement

2y ago

mkasih ye sis info nya 😭 lega skit lah ad yg sudi nak xplain…smpi pening kpla fkir psal ubat ni 😔