ubat dari kk

hii mommy ble bagitau x ubat ni brp biji kena mkn ye? hari ni pegi kali k2 apt bru nurse bagi ubat…masa 1st time dtg buka buku pink nurse xda bgi pape ubat bila dtg tdi mrh2 knp xda ubat…dah drg yg xbgi…sya pun ad tny drg suh balik je masa tu…pgi ni pegi sna dgn kepala pening sgt kena lagi dua2 nurse badmood rawat masa tu..ntah mna 1 nak dgr smpi x tau ubat kena mkn brp bji…smpi nurse sorg tu ckp ambk ubat awk ni ble balik dah…sya nak byk tny pun x berani 😔#firstmom #ingintahu #pleasehelp

ubat dari kk
8 Balas

saya hari tu 2nd check up, lepas ambil darah,nurse detect hb low 9.8 jer..so kena advice mkn 2 biji iron tab. utk naikkan ke paras atas 11..then after 1mth consume level hb naik 11.8..ok dah cuma dlm pantauan.hopefully ble naik lg. 1st baby 13++..maybe pasal 2nd baby ni kuat mual.sikit2 muntah.makanan pun pilih sgt😂

Saya dpt ubat yg sama mcm awak kk bagi , nurse saya ckp suruh amek 1 tablet satu hari . Kiranya amek iron tu 1 biji , acid folic 1 biji . Cara pengambilan 2 jam selepas atau sebelum makan . Kalau nak tahu cara ambil ubat awak betul tngk nnti masa awak poop warna hitam tak , ini yg nurse saya bagi tahu saya lah 🥰🥰

biasa nya KK akan bagi 4 jenis. Kalau tdk ada masalah kesihatan lain. Iron - 1 biji/sehari (bfore meal) Vitamin C - 1 biji/shri (bfore meal) vitamin B complex - 1 biji/shri Acid folic - 1 biji/shri Nanti week 13@20 akan tambah ubat lg calcium - 2 biji x 2kali /sehari.

boleh call nurse kt kk untk confirmkan dose. mommy jgn amik sbrg2 kalau tk tahu dose. lain org lain keprluan nya. Jgn takut, do it for the baby. Nurse ni pn asyik nak marah je. Ish2

2y ago

sya rsa mcm 2 biji tpi x tau yg mna 1 nak mkn 2bji tu…iron tablet atau folic acid 5mg tu…

Kalau saya nurse bagi vit c, iron tablet, vit b, dan asid folic. Makan stiap vit 1 biji satu kali, untuk cnfirm dkt bku pink ad no nurse, ce mesej, tapi sllu iron tble 1 je.

saya 5week sblm bukak buku pink dah dapat 4 jenis ubat.. dan jnis iron tablet kne ambik 2biji sehari

dalam buku pink nurse tak tulis ke? rasa masa awal xbg sbb result awk elok kot..

Bacaan HB awak dekat buku pink berapa? Dapat 4 jenis ubat atau iron tablet ni sahaja?

2y ago

Saya haritu 11.3 iron tablet ni kena makan 2x waktu perut kosong. Pagi 1x dan malam 1x. Acid folic tu awak makan di waktu salah satu tu. Kalau awak rasa loya, boleh try minum dengan jus orange. Kena jarakkan juga dengan minuman bersusu ya. Nak double confirm, awak call number yang dekat buku pink tu tanya nurse semula ya. Semoga baik baik aje, pening kepala tu maybe sebab HB low. Nanti HB dah stable, kurang dah pening tu 😄