PEKATKAN SUSU BADAN

Haii mommies. Sy nk tanya apa yg mommy2 semua consume yaa untuk pekatkan n banyakkn susu badan?. Sy dh try consume MaMom tu. Tp x da perubahan pon. Boleh kongsi x mommy2 semua. Buntu dah nk buat mcm mna. Sayur2 pon dh bnyk makan. Tp still susu x pekat n x bertambah. Kesian baby x kenyang. Mmg kena topup susu formula. Thanks

PEKATKAN SUSU BADAN
10 Balas

Hurm.. sis ada ig? Try sis add consultant ni.. dia akn bgtw sis teknik yg btl tuk susukan ank...tuk bykkn susu... N etc .. selain try mkn product yg mcmni... Hrp ianya dpt mmbntu sis..sbnrnye susu kita ada je pekat semula jdnya..iaitu hindmilk pnggl nya..susu ni la nti blh menaikkan berat bdn ank.. biasa kita dpt hindmilk ni selepas susu awl kita bg ms mnyusu..time tu kluar foremilk..lepas 20minit br dpt susu pekat tuk bby yg di pggl hindmilk... Susu tu br mengenyangkn bby... Biasa susu akn byk pd 10mlm ke.atas..tu bila mlm kerapkn susukn bby... Ms siang ianya menghilangkn dahaga ank susu ni..bila mlm..ia ada byk manfaat lain selain naikkn berat bdn ank n etc..sbb susu tu dh ada lemaknya tersendri... Kena byk mmbc sbnrnye sis... In shaa Allah kita blh susukn ank tnpa guna product yg mcmni... Jgn bzir2 kan duit... Sbb xsmua org sesuai dgn product mcmni... Cer sis folo ig sy bg ni... Byk ilmu ttg penyusuan disitu..hrp dpt mmbntu smua ibu2 yg ada d sini...

Maaf sis tp sy rasa produk2 bgni buang duit sj. Susu bdn ni kna fhm ilmu demand vs supply. Makin byk susu dikeluarkan dr badan (baby hisap, pam, marmet), makin byk susu terhasil. Susu kita pekat jer cuma lepas 10 minit ke atas la. Awal2 baby hisap tu mmg cair ja, dlm 15 minit gtu kluarla yg pekat tu. Cara nak tau baby dpt susu pekat tu atau x, tgk wrna najis. Kalau kuning ertinya dpt la tu. Kalau hijau, baby byk minum susu cair. Ilmu breastfeeding ni luas sis. Su sndiri pun masih blajar. Syukur setakat ini dpt fully bf baby dah 4 bulan. Sy pn first tme mom k.

4y ago

Setuju sis.. Kita yg first time mom ni memang gelabah bila rasa susu tak ada dan baby tak kenyang. Lepas tu mula la cari produk macam ni. Saya dulu, first day melahirkan, terus mintak suami beli Moed*r.. Tapi rasa macam tak menjadi sangat pun.. Sis cuba belajar di group Happy Breastfeeding ya.. InsyaaAllah lama2 akan faham & tak perlu bergantung pada produk pun.. 😊

Saya pernah juga consume nie,terpengaruh juga la dgn iklan. Xde seperti yg di harapkn. Production susu tetap sama. Bila join group breastfeeding, alhamdulillah production susu semakin baik. Knowledge yg penting,bukan milk booster. Sy consume Supplement just utk diri sendiri,klu dpt susu meriah tu bonus. Yg penting jaga makan,minum yg berkhasiat. Untuk breastfeeding mom pengambilan air sekurang2nya 3-Litre sehari. Mind set is more important,jika kita fikir susu byk maka byk la. Jika fikir susu sikit,xde susu maka sikit la susu.

4y ago

Most welcome 😊

saya dulu pun makan ini..tak ada perubahan..lepas try n error few other product, jumpa momma..susu terus banyak sampai freezer pun penuh dan susu pun pekat

4y ago

sebelum tidur, minum sekali. Lepas minum 2 malam, hari ke 3 bangun pagi sudah bertambah. Tapi mesti consisten bagi baby minum/pump utk stimulate penghasilan lebih banyak susu.

Boleh cuba blend kurma dgn susu.kerapkan pump susu dan beri susu direct kt baby.

Saya minum susu Rizqi alhmdulillah susu byk sampai payudara saya bengkak2.

Sy pun mkn ni. Klu time susu byk memancut. Klu picit.

Sy minum horlick ok . Try n error je lah 😅

Sama. Sy mkn ni xda prubhan

Klu sy mkn kurma..