Berdebar / jantung laju

haii mau tanya normal ka klw time memgandung jantung selalu tiba2 berdebar/laju tanpa sebab .. cth time baring atau ddk". Asal cek tekanan darah jantung jdi laju walaupun dalam keadaan relax jdi tinggi bacaan terus 😭 lepas 3x cek bru rendah #firstmom

6 Balas

saya dari bukak buku Smpai dah 27w mcm ni... pulse punya laju smpai 135 bpm..smpai tahap dh kena rujuk pakar hospital check jantung, buat ctg, echo..huhuhu.. tapi setakat ni alhamdulillah x de apa pun.. kalau ambik tekanan darah dekat nurse mesti tinggi smpai 150/93 pnh.. bila msuk bilik dr, check sebab dah sembang² n mcm cool sikit, bacaan turun jadi 120/80 jer😅😅 so, dr decide kategorikan saya hipertensi not in trax..x makan ubat... cuma kasi ubat aspirin + glacerin dan calcium carbonate..nak cegah pre-eklampsia dan takut premature bby...

2mo ago

kalau mcm sy mmg sedar yg bile smpai jer meja nurse nak check bp.. automatik akan debar gile jantung... hahahahaha...so, mmg akan naik lah bp kan....sticker pun dri hijau jadi kuning sebab masalah pulse n bp ni hahahahaha...bertabah jela😅😂

GERD boleh buat jantung laju. ada masalah heartburn/reflux/angin sekali tak? kalau ya, most probably tu GERD. kalau tak, seeloknya gi check dengan doktor. boleh jadi simptom pre-eclampsia atau darah tinggi.

2mo ago

GERD ni kena jaga makan. makan sikit2, tapi kerap. cut sugar, benda2 pedas, benda2 high process etc. bagi masa 2-3 bulan, kalau jaga betul, inshaAllah boleh elok.

sy pun mcmtu setiap kali pregnant. Tp lepas bersalin kembali normal. tp bacaan HB ok je. Sy pun xtw knp. Dr pun xdpt pin point sbb

sye klu kt klinik auto bdebar.. memg kne amek 2x bacaan.. utk tenangkn diri, sye sembang2 dgn nurse, jgn tgk bacaan kte kt mesin..

Sy pun sama. Anxious berdebar tak tentu pasal waktu pregnant 😂 selalu kena tarik nafas dalam2 banyak kali. Baru ok

Mcm tanda anemia

2mo ago

hb okey sis dlm 14.5