Nak tanya mommy² yg berpengalaman

Hai tumpang tanya,kalau awal kehamilan kita makan jeruk mangga bole ke ? Sbb teringin betul,..tapi just ambil rasa je 1/2 ketul jeruk mangga ngap masok mlut ..agak agak bole ke ? Atau ada effect ? 🥲#seriusnanya #ingintahu #pleasehelp

13 Balas

Bnyk sgt dgr brita psl kguguran, tktnya sy, sdh la ni 1st pregnancy sy, nk bgi cucu sulong utk mertua, 2 taon dh tggu hormon xstabil tiber je pregnant 3 bln tanpa sdr, sakit perut p check pregnant baby dh bsr. Family mertua happy sgt dgn suami, sy pulak yg tkt klau blh hari2 nk scan tgk jantung baby. Skrg msk 4 bln perut blm nmpk sgt, mohon doa smua moga baby 1st sy sempurna sifat dn slmt smpai brsalin.

klau jeruk yg packing jual kat kedai yg kilang proses tu better elakkan klau ada mangga muda nk buat cicah dgn colek tu nk mkn hari2 pon xde masalah 😆 branak ank kedua ni awal2 tu sy alahan teruk xrasa nk mkn benda lain mkn mangga cicah colek je direct seminggu tu alhamdulillah xde apa2 masalah doktor pon kata okay je janji perut xkosong 🤭

8mo ago

itu lah sis..saya ponn dh tak usik ..last lah 2 ketul tu .harap baik baik aje 🥹🥹

Sy xtahu awl trimester xelok mkn jeruk, sy mkn jeruk bnyk jgk slama 3 hari direct, sy bkn jenis suka jeruk cuma dh huband beli jeruk pak ali, mkn saja2 nk ilang rasa mual. Nasib baik tgk sini, tak mkn dh pasni, ptt la sakit2 perut time tu.

8mo ago

kannn ..sy pon tak tau .. suami tegur "bole ke makan jeruk". sbb suami tak tau saya beli .., bila dia nampak dia tegur,terus saya stop .. ,sbb dia trauma gak sblom ni pernah ggur sbb sy taram air gas..tapi masa tu sy mmg tak tau sy pregnant sis. ingatkan sy period ..sbb ada spotting .dn saya masa tu period tak regular .. so tak expect pon mngandung.,malam tu juga ketagih air coke.. suami pon beli,2 hari mnum saja airnya..masuk hri ketiga perut dh macam sgugut,ingatkan sggut biasa,smpaii la esok pagi nya mmg berpeluh sy tak bole tdo sbb sggut tu luar biasa .,mak pula ajak klinik takot ggur,sy pun dgn yakin cakap " tak lahh org tak mngandung" ( sbb sblom kjdian tu sbulan sblom tu ada je cek upt saja² kan, lpas kncng tgok -ve terus buang,sbb mmg dh x berharap) ..and the end mak urut pnya urut dh lega,tghari tu ada rasa bnda nak kluar ,bila g kencing jatuh kantung dgn janin 😌 .. sy masa tu tak tau bnda apa tu..panggil lah mak,mak pnya terkejut.hmm .dn sejak tu suami mmg larang mnum air g

saya first pregnancy dulu, first trimester memang duk kemam jeruk mangga sebab tu je yg buat hilang rasa payau tekak. tapi saya gigit sikit2, and jeruk tu pun buat sendiri. kebetulan masa tu pak mertua baru amik mangga muda banyak.

8mo ago

owhh tula sy pon takot juga kan. tu tak usik dh. hm tq ya heheh

Kalau bagi saya memang pernah ingin sgt nak mkn mangga,saya makan jer yg penting tak terliur,tapi kita kalau preggy ni asal dpt rasa jer pun.Pastu tak cari dah,asal dpt rasa dah puas hati walaupun makan tu sikit jer😊

Boleh je buat rasa-rasa. Tapi buknla mkn sampai 2 ketul. Jgn dulu. Kandungan tu baru nak jadi masih sangat fragile. Cuka boleh menghakis tau. Thats why boleh menyebabkan keguguran.

8mo ago

halaaahhh🥲🥲🥲🥹🥹 dh termakan ..smoga tak ada apa apa lah..lepas 2 ketul tu teruss letak..tak makan dh smpai hri ni

Blh je..mkn sketul dua buat hilang rasa teringin tu..sy ank first dn kdua pn ada trliur jeruk mangga, mkn sikit je buat lps mgidam..alhamdulillah ank lahir elok sihat

jeruk ni biasanya xelok.. lgi2 awal kehamilan.. tp kalau nak buat Lepas tringin Tu boleh ..cuma sikit jela buat rasa kt lidah..

8mo ago

seketul jela sis.. buat Lepas rasa je.. 😆sy ni pun xminum coffee lama dah. ank nak masuk 2 tahun Masih tahan.. Sbb breastfeed🤣mcm sis Lagipun msih awal kehamilan kn..

bleh je tp jngn bnyk jngn sllu buat rasa or lpas teringin je tp mslh sy suka mkn bnyk lpas tu mesti sy tk cari dah 🤣

8mo ago

oooo terima kasih bagi tahu hahhaa..smlam tu mmg ambkk 2 ketul je..risau sbb sblom ni ada sjarah ggur kn

Saya tak makan.. sebab ada sejarah keguguran jadi saya memang jaga makan pada awal kehamilan..