Darah soptting

Hai. Tumpang tanya. Saya 6w5d dah hari ni alhamdulillah. Baru tadi keluar darah spotting. Normal ke? Belum jumpa doc sebab saya dan suami sedang bercuti. #ingintahu #firstmom #pleasehelp

12 Balas

saya bleeding dari 4-7week. awal2 4week tu terus pergi emergency memandangkan saya nurse so terus refer emergency. scan tapi tk nmpk kantung. doc suspek etopic. then doc pun suggest bed rest dulu then lagi 2minggu dtg check semula. da dtg Alhamdulillah da ada kantung and dalam rahim. tpi still bleeding and doc tak bagi pun ubat kuat rahim tu dia ckp tk nmpk lagi baby and denyutan jantung. dia bagi mc suruh bed rest je. dlm saya bed rest kt rumah ada satu hari bila kencing mcm keluar fresh blood and ketul (kalau tidak biasa saya akan keluar spotting coklat tiap hari) terus saya pergi klinik swasta time 6week rasanya lepastu scan semua okay masih ada. dan dah nampak janin dgn denyutan jantung. terus doc tu bagi ubat kuat rahim makan selama seminggu dan mc . dekat 7week tu mcm dah okay tak keluar dah spotting. bila saya start kerja baru 2hari tetiba spotting lagi terus pergi emergency. Alhamdulillah macam biasa baby okay jantung semua ada. doc hosp naikkan dos ubat kuat rahim and suruh rehat kt rumah. baring je tk buat apa2 kerja. semua husb buat. nak turun tangga pun slow2 je. cukup 8-9week Alhamdulillah dah tkde bleeding. stop sampai skrg dah 22week. ni pun masih lagi takut selagi baby tak keluar. masa 18week admit ward sebab false contraction masa subuh🥴. macam2 risiko nak buleh baby. anak first. ttc 1 setengah tahun. doc swasta and doc hosp cakap kalau spotting time preg mmg tk normal. terus cepat2 pergi hosp.. harap sis amik lah langkah sewajarnya. and lagi satu awal2 preg kalau sakit perut and spotting pun tak normal. itu tanda2 etopic (hamil luar rahim).

1y ago

betul. mmg akan masuk mulut itik tu. satu nak tgok ada bukaan atau tidak satu lahi nak tgok ada aktif bleeding tak kt situ.

normal pregnancy tak berlaku apa2 spotting or bleeding. sebab dh berlaku persenyawaan dlm rahim awak. awak boleh cuba search dlm app ni ramai je mommy yg tnya soalan mcm awak. hanya doctor yg boleh nilai tahap kesihatan awak dan janin awak. ada dua reason sama ada penempelan atau ancaman keguguran. condition setiap mommy tak sama. ada yg berakhir dgn okay. dan ada yg berakhir dgn tak okay. tak kisah la awak tengah bercuti atau tak segere ke klinik yg terdekat.

saya dlu spoting . pergi klnik katanya normal . dua hri kemudian terus bleeding p hosp scan tak nmpk kantung lg . jd dia tak bole bg ubat apa apa . sy bleeding 8hri . anggap takde rezeki tapi alhamdulillah . Allah beri sy peluang lagi sekali utk merasa . tak sempat nk priod dah lekat blk . harap kalini kandungan saya sihat sampai bersalin nanti . awak p jumpa doc terus . spoting masa pregnant tak normal tau .

pengalamn sndiri..mmang xnormal ade drah..test upt msa dh delay 2 w..masa deepavali bru ni ade spotting n crmp..doc cek memg xde luka ppe..follow up hospital ingt ectopic..tp bcaan betahcg masih awl khamilan...tp betahcg mnurun..kiraan doc bby xsihat n akan gugur..xlma sminggu bby turun smua skli msa 31/10..doakan dpt rezeki baby strusnya dan sihat2 shja..

Masih awal lagi cepat² jumpa doktor walaupun spotting ni orang cakap normal tapi saya dah lalui dan pernah gugur sebab ingat benda ni normal. kalau jumpa klinik swasta mintak ubat hormon atau ubat kuat rahim sebab takut ancaman keguguran. saya dah alami dan saya serik alhamdulillah kandungan sy kalini langsung xde spotting alhamdulillah

taktau lah nk ckp cmne. betapa ramai ibu2 dah tanya dlm ni. rasanya semua dah dpt jawapan yg spotting/bleeding waktu hamil = TAK NORMAL. ikutlah. kalau nak tunggu habis bercuti & risikokan kandungan anda, terpulang. kalau risau, segera ke klinik berdekatan.

spotting x normal. boleh jd threatened miscarriage. better cepat2 pergi check scan.. kalau perlu ubat, nnti doc bagi. awal2 perlu jaga.. sbb sye pon sama haritu.. skrg okay dah, tapi tak boleh lasak2. jalan banyak pon tak boleh.. better check dulu..

boleh jadi normal, boleh jadi tanda gugur. saya 3x pregnancy spotting. first gugur. 2nd and third okay je. dr kata mungkin luka pangkal rahim atau implantation bleeding. harap pergi klinik/hospital dengan segera

sis bersama x dengan suami? saya sarankan jangan bersama dulu masa trimester 1 sbb saya pun macam tu, lepas bersama esokannya spotting & doc sarankan memang x boleh bersama dulu.

1y ago

iye sis betul tu, saya dah try main very slow dan x buang dalam, alhamdulillah okay x de kluar darah or spotting lepas tu. saya ada baca sperm memang menyebabkan kontraksi

Sebarang bleeding atau spotting semasa hamil ade lah x normal.. sila refer klinik atau hospital brdekatan. Nurse pun dah pesan masalah ni.