Placenta/uri ke bawah

Hai. Td sy baru balik checkup dan dr scan placenta sy berada di bawah tapi belum menutupi jalan . Ibu2 ada tips tak? nak bagi placenta tu naik ataupun boleh sharing pengalaman ibu2 yg sama kes mcm ni. Risau jg sy. Berharap dia naik dan x tutup jalan waktu nak dekat bersalin nnti. Skg 28w,first mom.

10 Balas

Hi awak. Saya pun week 29 uri kebawah, 2cm lagi tutup jalan, bleeding. Alhamdullilah week 36 scan dah naik. First awak kena kurangkan bergerak active, jangan angkat berat even kain baru lepas basuh, jangan bongkok, jangan mencangkung, kurangkan jalan, bedrest. Selalu borak dengan baby, minta dia tolak ‘kawan’(uri) dia naik atas, pujuk dia. Hari2 borak dengan baby. Time solat, sujud lama2. Kalau tak boleh sujud lama, cuba try baring, naik kan kaki ke atas, sandar pada dinding macam L shape. Macam dalam gambar bawah ni. Amalkan doa nabi yunus. Bila teringat je baca Banyakkan berehat ya? Jangan pergi mengurut. Ikut nasihat doctor. Semoga dipermudahkan segala urusan awak ❤️

sy pun scan masa 28 weeks uri low lying maksudnya uri kat bawah masih, 2 minggu lagi sy repeat scan.. berharap semoga uri sy dapat naik masa kandungan 32 weeks nnti.. semoga permudahkan urusan kita ya wak.. sy hari" bercakp & pujuk bby, sujud lama" ikhtiar yg mana yg mampu, selebihnya sy doa & tawakal saja 😊.. yg pntg fkir positif saja ye wak 🥰

Masa 28w kalau uri kat bawah masih ada chance untuk naik. Ada baca tips kata sujud lama untuk naikkan uri. Then macam biasa jangan lupa doa minta uri naik atas & dapat bersalin normal. Sebab kadang uri ni kat bawah takda sebab pun. Yang penting jangan buat bukan-bukan contohnya urut kampung untuk naikkan uri ya, bahaya. Take care! :)

byk kan rehat..last 3 weeks pun doktor ckp plasenta saya di bawah n type 3.. alhamdulillah skrg dh back to normal position..harap2 jgn la berubah lg... mase scan tu pun mmg 28weeks..barang berat lgsung xleh angkat... even botol punye la takut..😅

xperlu buat apa2 ya. igt jgn pergi mengurut. boleh baca posting dekat fb doctor imelda balchin pakar o&g. dia ada share pasal kedudukan uri dkt bawah. cuma awak kena scroll sedikit sbb posting tu dah ke bawah

Ckp2 dengan baby mintak baby naikkan uri. InsyaAllah baby dengar. Saya pun dulu mcm tu, pastu scan balik uri dah kat atas 🥰, dan banyakkan bersujud sis

uri akn naik sendri @ kekal tmpt sama @ akn ttup laluan bsalin.x boleh buat ape.dkat nk bsalin doc akn scan je tgk cmana

Sama mcm saya. Tp dah naik masa 36w. Jangan buat kerja berat je, doa slalu. Slalunya mmg akn naik seiring bby mmbesar.

2y ago

Eh bkn 36w, tp naik masa 29w

Saya pp type 3, sepjg pregnant byk episode bleeding, bykkan rehat sis, jgn buat keje berat,

try la cari tukang urut.... kne urut betul kn kedudukan bby

2y ago

bukan uri je...sebarang jenis urutan pada perut xboleh.. silap urut.. baby terbelit tali pusat