anak first

hai sy nak tanya ada tak ibu2 kt sini yang pernah kena virus jangkitan GBS ? memang akan keluar keputihan atau lendir berketul likat ke ? dan macam mana cara nak mengatasi tu .

3 Balas

gbs ni kuman y awk x nmpak...sekali ad,smpai bila2 pn ad..ank ptama,sy ad gbs..pdahal masa tu bau,warna,.semua normal,.keputihan pn x byk..tp bila check ad gbs...sekarang sy ank kedua,masih sama jgk..kputihan,warna,bau semua sama xde masalah...tp still jgk ad masalah sama...dan masalah gbs ni dialami oleh semua adik beradik perempuan saya 3 org..warna kputihan putih jgk...lpas awk bersalin dr akan bg antibiotic u ank,itu saja...biasanya dr akan bg ubat u kurangkan masalah virus ..bkn hilangkan...sbb kuman ni xkan hilang..kcuali kalau masalah kputihan y sgt serius kputihn btukar ijau,berbau..memg dia akn pantau sbb akan ad risiko kpd ank..

8mo ago

sy bgtahu ap y dr bgtahu..sbb sy akn consult dgn dr sblm share ilmu ..blh cuba tye dgn org y dh ad ank ramai sama ada gbs ni hilang atau x..adik sy dh ad dua ank,semua gbs positif termasuk sy dua ank pn gbs positif..kadar antibiotic y dia bg adalah berlainan bgantung kpd tahap kuman tu tinggi atau rndah..mcm tu laa,awk blh share pengalamn awk..mgkin ad cara nk bg hilang..sy pn nk jgk kuman tu hilang..

saya pun ada keputihan, mmg diagnosed gbs. doktor mmg akan bgi ubat sebelum bersalin mcmtu. in the mean of time, saya amalkan makan yogurt asli + put the red apple inside the yogurt. saya mkn waktu petang buat mcm snacking. klau nk sedap ambik brand marigold. then, amalkan jugak klau pergi ke tandas utk shi2 tak kisah siang or mlm, pastikan lap kering betul2 supaya tak gatal. so far alhamdulillah, keputihan tu still ada tpi tk teruk sngt. pastu, minum air putih bnyk2.

sy ada gbs time pregnant. memang akan ada keputihan. kalau banyak + gatal, sy mintak pil candida kat doktor. pastu kat rumah buat sitz bath, air suam + epsom salt.