Pendapat ttc

Hai sy nak minta pandangan ttcian..mcmna ya nak atasi suami sentiasa berfikiran +ve,maksud sy mcm2 usaha sy buat mkn pil ,jamu ,cek itu ini tapi bila sy nak buat pemeriksaan kt hospital,dia sibuk kerja takde masa. Sy rasa nak je beli test sperm kit tu tp entah bila.risau dia pula kecik hati. Tiap bulan sy guna opk jumpa hari subur masih tak lekat.pernah pergi klinik cek semua ok,takde pcos dll dan pernah 2x keguguran awal kehamilan. Byk kali dia pesan sy jaga makan,senam sbb sy keje dlm office je. Dia pun ada ckp dia nampak usaha sy tu dan yakin akan ada jgk anak rezeki dr Allah.tp sy rasa mcm putus harapan dah. Nak usaha tp takde yg support #pleasehelp

13 Balas

Nak ttc ni suami pun kena main peranan juga sbnarnya. Kalau suami nmpak acuh tak acuh susah juga sbnarnya. Saya prnah ttc juga sblum ni. Dlam 3 tahun perkahwinan dah beberapa kali keguguran bila kandungan nak masuk 2nd trimester. Pastu doctor kata rahim lemah. Tp saya ade pcos both ovary, bmi normal je cuma irregular period saja la. Tp saya jenis jaga makan husband pun sama jaga makan. Husband mmg cerewet bab bahan2 so dia slalu beli minyak olive (untuk tumis2), minyak naturel sunflower ( untuk goreng), pakai telur ayam kampung organik, bread pun beli yg flour-free rm10 untuk 1 loaf bread 🍞, beras basmathi boiled & brownrice, smua bahan la dari organic. Husband pun rajin bersukan and gym. Mungkin asbab tu juga saya senang lekat even pcos both ovary. Saya prnah je beli test kit sperm tu suruh suami buat result normal je taktau la betul tak test tu hahaha. Sejak gugur lastest yg lalu iaitu july last year. Saya bnyak jaga makan minum plus hari2 makan strawberry korea/japan (mahal skit but manis), raspberry, blueberry, cherry, kiwi and avocado. Minum susu kambing fresh hari2. Setiap malam minum air rendaman saffron. Pastu tahun ni bulan 2 start ttc lagi pakai opk. Alhamdulillah skali cycle je dah berjaya. Skrng ni menunggu hari nak bersalin due 13/11. Smoga ade rezeki sis pula pasni aminn.

Sy rasa suami sis bkn x support.. maybe dia xnak sis stress.. sbb da 2 kali gugur.. dia xnak sis menaruh harapan sgt.. sbb tu dia suh sis jaga mkn n bsenam… Sy sndiri dulu nak dpt no 2 agak pyh.. tambah2 kt asik pk je.. smpai stress.. kdg sbb kt stress jgk yg buat kt pyh lekat.. so sy ambik kputusan xmo pk da.. sy buat pe yg sy suka, sy berenti kerja, jaga mkn jaga bdn.. alhamdulillah sy lekat.. now ank kedua da 4tahun.. Masa 3thun, sy lekat tp gugur.. so sy kecewa n try nak lg nak lg.. tp xbjaya.. siap pakej period jd x teratur, rambut gugur.. berat naik mendadak smpai 70kg 😭 lg sy stress.. Pastu sy ambik keputusan jaga mkn jaga bdn.. alhamdulillah lekat lg.. sekarang da 17w Suami sy pun jnis suami sis, jnis xduli.. nmpk je dorg xduli tp sbnrnya dlm hati dorg pun nak anak.. depa pun pk depa ke ada masalah, punca dr dorg ke.. Pe2 pun sis jgn stress2 k.. jgn bsangka buruk sbb yg akan stress kt.. klu nak cek suami, ckp n bncg ngan suami.. klu sis xnak ckp, smpai bila2 x selesai.. Tp klu tya sy, baik sis enjoy2 je dl.. buat benda yg sis suka.. sambil2 tu jaga mkn, aktif bsukan walaupun buat dlm rumah je.. n sy doakan sis cepat dpt zuriat ye 🌸🥰🥰🥰

8mo ago

Setuju bab nak hati2 tu.. sy pun mcm awk dl.. sejibik.. bila da prgnant scan xnmpk kantung.. lg risau.. bila da nmpk kantung xsenang ati selagi xdgr jantung baby.. pastu setiap hari risau selagi baby x 4bulan n buat buku.. serius awk.. sy la tu.. kdg rasa sakit sikit mula nak g klinik nak scan sbb tkut sgt2.. normal awk.. so klu awk pk mcm2 mmg normal.. Tp nnti effect kat awk la.. nnti berat x stabil hormon pun lari.. lg pyh nak hamil.. so nasihat sy, awk jgn pk jgn tlampau nak.. inshaa Allah nnti awk hamil ye

Cm saya dulu saya bunting pelamin mmg suami seronok tp lepas tk ad rezeki diaa lebih suruh saya rehat dan sabar .. saya cm2 cumaa beli tp silap minum M saya gugur lgi sbb dokter ckp dlm kndgn ad gula dan saya minum tu panas tk sesuai walaupun untuk hilang alahan .. lain org lain bdnnyaaa .. saya cuba lgi beli pill P untuk suami ngn saya .. saya minum E lgi untuk stabil kn hormon smbil tu opk dan akhirnyaa allah maha mengetahui usaha saya saya preg sethun 2 kli pertama 2021 kedua 2022 bulan 3 dan preg lgi 2022 buln 8 .. tk salah kita iktiar kita hnya mmpu merancang tp allah yg tentukn .. doa jngn putus setiap masa .. usap perut saya dulu cm tuu yelaa dulu kenaa hinaa tk ad anak ngn mkcik sndri .. lps dia hina tu allah kasi sinar .. jngn stress jngn sedihh bnyak kn berdoa kuat kn mental terus kn iktiar .. selagi kita ada rahim insha allah ad rezeki kita .. semoga ttc yg lmaa menanti semoga dikurniakan zuriat yg comel nanti amin amin amin

hi sis.. situasi kte sme! sye penah mcm tu.. period sye regular, klu ikutkn lg la snang nk track opk n hamil kan? tp amek mse jgak la nk preggy.. ade mkn jamu, madu, track opk tp x jd jgak.. smpi sye salahkn suami sye.. rse mcm dye yg bmasalah.. ade jgak bli sperm kit kt shopee, dpt rsult normal ( x tw la bley pcaya ke x).. nk peg check hospital susah sbb tyme tu zmn2 covid, leceh sikit procedure nye kne appoinmen la ape la.. Last2 sye ckp kt hsband, by hook or by crook thn nie klu x preggy memg sye nk ktorg peg check kt hospital.. tp alhamdulillah last year sye preggy n now baby da 10 month.. memg ade hsband yg jnis rlex2 je.. so sye paham ape yg sis rse..

8mo ago

Alhamdulillah..semoga dipermudahkan awk🥰 mcmtu kte tgok dlu tahun ni mcmna kan.hahah

Nak tak nak suami kena usaha cek sperm jugak. Sperm kit tu tak valid sangat pun sebab kira spern banyak or tak je. Sperm sihat or tak kita tak tahu. harga pun lebih kurang buat sperm test dekat lab. Sy pun sebelum ni pernah gugur. Ikut kata doctor probability untuk sperm bermasalah tu rendah. Tapi bila check 99% sperm cacat. Suami sy macam awak jugak, lifestyle semua sihat, xmerokok or vape, exercise regular. Doktor pun tak tahu punca. Nas8b baiklah suami memang usaha nak check. Dari situ boleh lah topup2 supplement apa yg patut. Sekarang Alhamdulillah baby dah 3bulan. Ttc 6tahun

8mo ago

alhamdulillah awk..sebelum suami pergi cek tu ada apa2 tanda ke?cepat p*nc*t ke mcmna ye,ke normal je?

sy pun 2x gugur sblm berjaya hamil dan alhamdulillah baby dh 10bln. Period awk ok tak darah normal keluar 1-4 hari sbb jika darah keluar sikit tu maknanya hormon rendah dan kualiti telur tak matang. Ni sy baca Dr Raihana tulis sbb sypun regular period xmiss. Lps tu sy amal susu kambing, mnm air katu manis alhamdulillah melekat. Tp suami sy merokok jgk cuma tak heavy but still effect jgkkan. Sama2 kne kawal mkn jgn mkn manis2 dan fast food. Awk bincang elok2 dgn suami. Moga ade rezeki utk awk yg pntg jgn stress sbb tu pun faktor susah lekat jgk

8mo ago

Air kayu manis awk saya mnm tp kne yg jenis cylon yg elok. Sy beli kt shopee yg jenis serbuk campur skali dgn susu kambing. Sy mnm efferty tp lps naik harga sy tukar susu lazz coklat. Sedap. Try la. Opk pun sy beli kt shopee jgk utk track hr subur selain tgk cecair lendir mcm putih telur tu mmg tgh suburla tu

sy ttc 2y . mmg 2y tu sy cuba mcm mcm . mintak suami mkn tu ni . dia mlss je nk layan sy HAHA . sbb dia ckp kat sy ..ada rezeki adalah . sy pun ada terpkir nk beli test sperm tu tp mls laahh . sy mitak dia kurangkan rkok jee . alhamdulillah dia ikut . selepas dia kurangkan rokok bru sy lekat . sy just mkn multivitamin blackmores dan buat opk je . suami just kurangkan rokok . lekat . jgn strss strss..enjoy jee..

Sis saya pun pernah dua kali miscarriage. Lepas tu start walking setiap hari Tukar cara makanan Suami pun harus tukar diet kalau boleh. Try ganilia suplement di farmasi. Saya ada juga ambil c010Q untuk egg quality Suami boleh ambil spemen brand himalaya dan vitamin B complex dan juga CO10q Healthy lifestyle and proper supplement kedua2 pihak sgt penting. All the best future mummy

8mo ago

baik awk,tq..

sis boleh cuba vitamin nutrilite double x... sy sblum ne pun prnah kguguran dua kle... lpastu cuba vitamin ni... dn alhamdulillah skrg dh preggy... X ckp yg vitamin ne confirm buat awk hamil ... tp slg bleh ikhtiar kita ikhtiar.. Yg pnting jgn stress ok...

8mo ago

terima ksih awk.InshaAllah sy cuba..☺️👍

Masa scan dr check takda pcos itu semua.. telur matang tak ? Ramai yg jumpa subur tiap2 bulan tp telur tak matang, subur tak semesti nya telur matang, mcm sy pcos ape cyst takde pun cuma telur kecik2 tak matang

8mo ago

doc xckp plak matang ke tak..tp ovari ok?