Susah membuang

Hai sy hamil bru 2 bulan tapi sy susah sngt nk membuang smpi sakit kepala 🥲ad tips tk ibu2 yg lain bg lancar pembuangan 🥹#SeriusTanya #ingintahu #bantusharing

16 Balas

sy mcm² tips cuba..dh mmg jenis susah membuang walau tak prgnnt pn,redo jelah..follow the flow je..nak meneran sgt takut.dapat je rasa nak membuang mmg sy tggu je keluar sendiri.tapi xpuas..sy kadang sampai terasa sgt² sakit kat pinggang n bwh perut..dpt rasa najis tu byk kt dlm.tp xterbuang²..adeh..ni dah 20w dah xrasa sgt.tp masih jugalah alami masalah sembelit ni😪

sy sembelit smpai buasir. kdg smpai 5hari tk membuang. lpstu sy minum colonis mestica ambik stgh sudu yg disediakn esoknya terus membuang. rse dh mcm 2 3 hari tk membuang je sy minum takut najis keras susah nk keluar. alhamdulillah smpai skrg still lgi bergntung dgn tu.

makan sayur dan buah buahan lebih sis.. sy prnh sembelit sampai berak berdarah waktu 2 month pregnant rupanya pemakanan sy tiap hari kurang sayur n x berkuah punca leh jadi mcm tu..n banyakkan mnum air kosong supaya mudah penghadaman

kalau sya mmg akan minum byk air , makan buah , pisang ke apple ke wajib tiap2 hari. walaupun kadang ambil masa juga nak membuang tu tapi sehari sekali tu pasti akan membuang juga . sya pun slalu bloated kdg2 kerap buang angin😅

sy hari2 wajib makan limau sunkist at least sebiji sehari sepanjang waktu mengandung..kalau tak makan sehari je memang akan sembelit..kalau dah start sembelit tu, sy akan ambik lactulose utk mudahkan proses membuang tu..

makan buah naga hahahah insyalahh cirit birit sis 😂. mcm syaa sma lh 2 bulan mkn buah naga prehh lancar trus . tpi jangan terlampu lh nanti sakit perut macm sya 😂

2mo ago

Sama lah, saya kalau lambat membuang pun saya akan makan buah naga. Cari buah naga yang warna merah tu. Lancar je membuang kalau makan buah naga 😄

Bykkan mkn buah, pear, prune, pithaya kuning semua ini bagus blh lembutkkan najis. Minum byk air. Air jgn skip. Maintain dietary.

Time pregnant kalau tak membuang je mesti saya akan makan pisang 😂 Alhamdulillah sesuai dgn saya

2mo ago

Sy tk bole mkn pisang nti tambah sembelit

Sama la saya. Tambah perut bloated lagi. So far saya jumpa dorang bagi petua minum air halia

2mo ago

Aah halia suam kosong