1st pregnant

Hai sy dh 10mggu preg..nk tanya b4 korang buka buku merah kat kk..korg akan scan heartbeat dlu ke cmne?atau terus pergi kk? Sorry sy 1st pregnant..blh bg penjelasan x?

13 Balas

Dua2 pun boleh..buka buku di kk bawak upt jadi x perlu buat pengesahan mengandung di kk..scan di kk x semestinya hari tu juga boleh scan..mungkin nurse akn bg tarikh lain untuk scan..depends..kat kk sy, x blh dgr heartbeat sbb mesin lama tapi doc tu pandai je nak tahu bby ok ke tak cuma kita nk dgr dup dap dup dap tu x dapat lah..hihi..sy g swasta nk dgr walaupun dr kat kk kata bby ok..bila dpt dgr, sdp sikit hati :) g private dulu pun ok nnti blh kertas scan tu, dia klip kat buku merah nnti..

Ad yg buat upt kat kk, positif, dorg rujuk p bhgian kkia, kkia akan decide bila bukak buku.. ni kalau kandungan dalam 4-6 weeks.. kalau kes sis, buat benda yg sama, rasanya akan terus bukak buku.. request utk scan sekali pun boleh.. tapi, ikut pengalaman sy, sebab sy ad sejarah keguguran, sy tunggu sampai 10 minggu, sy pegi private dulu, scan nak konfemkan heartbeat kandungan, baru sy rujuk p kkia buka buku minggu ke 11.. yg penting sebelum 12 minggu..

Sy dh 3x bukak buku kat klinik desa.. Ketiga-tiga kali tu 1st dtg klinik bukak buku nurse dh mintak gmbr scan baby.. 2x tu mmg dh cek kat private so scan siap2.. Yg ke 3 blm scan.. Tp jgn risau.. Nurse akan tny nk scan private ke kat kk.. Klu kat kk, nnt dpt la date appoinmt..

Kat kk botanic die surh upt n bile positif die suruh bukak buku merah n nnt depa scan kat kk terus...just bawak bukti doktor tulis positif pregnent tu je...tp sblm pg kk sy yg xsabar nak tgk baby..saje ngade2 p scan kat private..kat kk pun depa scan jugak...

Saya masa 6 minggu terus gi kk jumpa doktor check upt dulu baru dapat surat refer ke bahagian ibu dan anak..nanti dia bagi tarikh untuk buat buku..hari tu nanti baru scan..now saya dah 10 minggu

Sy 5weeks scan dulu kt swasta sbb btul2 nk confirmkn kita pregnant. Dating scan ni bagus act,, sebab nk tgk kedudukan kantung n janin. Utk elakkan kehamilan ektopik(luar rahim).

Kk sy time pergi buat appointment dia srh pegi scan private dlu pstu baru dtg utk buat bku dia bagi tarikh. Ada baca kt blog nnt dorg scan ckp jela kita ckp dh buat upt positive

Sy terus g kk. Ckp nk bt buku. Lps tu nanti doktor akan scan. Jimat duit. Kalau scan kat lua puluh puluh smpai ke ratus ringgit

Mcm sya 8minggu buka buku merah.. tapi before tu saya scan kalau heartbeat dh ada.. then buka.

sy pegi scan dlu kt swasta..nti bwk gmbar scan tu pegi kt kk bukti kita hamil..