Tips minum air gula

Hai sis semua.. plezz bg tips kt sy nk minum air gula.. dh berapa kli fail ,asyik muntah tiap kli minum 😢 first buka buku dlu sy lepas tp mntah jgk lps tu.. kli ni utk repeat 7bulan ni sy muntah lg, mggu dpn kena minum lg skli 😢 dh xtahu nk buat mcm mna mmg xtahan betul laa , bau air gula tu pn dh loya 😢 tu nsib klinik tmpt sy bg perisa oren, pn sy xtahan, kalau yg ori lg laa xbayang ☹️ plezz help.. xnak repeat lg dh 😭#pleasehelp #seriusnanya #firstmom

13 Balas

Minum suam suam sis. Jangan tunggu sejuk baru minum. Ramai juga bagitau saya air gula rasa itu ini. Tapi masa 1st buka buku saya kena minum air gula, alhamdulillah saya boleh minum sampai habis. Cuma ambil masa sebab ada rasa manis yang terlalu pekat. Lebih kurang 5 kali juga baru habis minum. Sambil minum sambil bismillah dalam hati insyaAllah boleh sis. Doakan juga if nanti kena minum air gula lagi saya dapat habiskan macam 1st kena minum tu.

2y ago

Saya masa tu kan kena puasa start pukul 10pm sampai pagi seterusnya gi klinik, lepas tu lambat sampai pukul 10 11am baru panggil suruh minum air gula, rasa lapar & haus sgt2. Jadi tak sabar nak minum air gula tu, bila dapat je terus teguk sekali gus sampai habis tak fikir apa dah.

Minum sekali teguk, tahan nafas. Atau 2/3 kali teguk pon takpe, then dah habis tu sapu minyak angin kat hidung dgn kepala bagi segar, bawak tidur sementara nk tggu 2 jam yg kne ambik darah kali kedua tu. Saya buat mcm tu alhamdulillah takde muntah, masa tidur tu pon nasib baik okay tggu la smpai nama kne panggil🥰 result pon cantik sekali je minum air gula, skrg dah 31 mggu takde kne ambik lagi dah doktor cakap👍🏻

xtry p klinik swasta ke sis? sy pon muntah jgk dlu. bkn time mnum air gula tu. masa menunggu 2jam tu. sy lapar sgt. nk sendawa,habis keluar air gula🤣 so doc sruh sy bt di swasta je. sbb dh lewat sgt. kt situ air gula blh plih sejuk or panas. cuma tahan sikit nurse kt stu xpndai nk amek darah😅. back to story,sy mnum air skit² wktu tnggu masa tu. sbb sy ad gastrik. blh bt muntah perut kosong

2y ago

boleh je. ni doc yg suruh amek d klinik swasta. make sure tnya misi dlu. sy mmg check up dkt kk. swasta tu just mnum air gula je. cer try

tips dri sy. sis xpyh fikir mcm mna cara nak minum spy xmuntah sbb nti sis akan byk fikir. sis ambk air gula duduk tarik nafas dalam2 hembus dan minumlah air gula tu dengan tenang seteguk² sampai habis. jgn fikir psl nak habis Cepat atau nak muntah.

Mindset sis kena kuat. Dan utk keselamatan bby juga. Klu xblh minum 1 shot, blh stop tp jgn lama, makin kembang tekak. Dh hbis minum rehat dlu, klu rasa pening & mual, bau minyak angin.

Saya dapat air terus minum tak fikir apa dah. Terus telan jangan nk main rasa2 dekat lidah tu. Saya dapat yang takda perisa. Lagi slow minum lagi nak muntah rasanya.

Sy sapu myak cap kapak dlu kt hidung..tutup idung pn msa teguk air. Lepas tu sapu lg myk cap kapak kt idung supaya xde bau air gula tu. Alhamdulillah berjaya

sy minum sambil tutup hidung, pastu simpan apple hijau dlm beg, lepas minum sy hisap n gigit apple hijau utk hilangkan mual, tp jgn buat dpn nurse pulak 😅

Beli la air gula perisa yg sis boleh minum. Lps minum jgn duduk menunduk, kena duduk tegak. Jgn fikir sedap tak sedap. Itu je

Minum laju2 je...minum masih suam2 baru sedap...😁 set dkt minda air kesukaan.. mesti boleh minum habis... 😉