Gatal

Hai sis.. Sapa tau ubat untuk hilangkan gatal2 mcm gegata ni.. Lepas je bersalin czer mesti jdi mcm ni..

Gatal
33 Balas

sya lama dah kena ni sis start 2017 start tahun lepas lagi la teruk seluruh badan smpai ke muka kulit kepala sekali kena 😖 syukur la bulan10 2019 tu dahh tak ade apa2 sehingga skg. Sbb masa sya dah khwn tahun lalu bulan9 mak mertua sya bagi ubt cara kmpung, hnya stngh sudu kicap cap ayam dan stngah sudu cuka d gaul sama rata lpstu baca doa dan mnum. Sya amal kn mnum 2hari sekali Alhamdulillah smpai skg takde papee dahh

tips k hilang kan nya adalah bertenang sahaja... sbb benda ni sekejap je naik, pastu dia hilang balik... kalau sis cemas pastu garu lagi dia naik...Mula2 mmg tak tahan, tp sy kena setiap hari, dia punya tu 1 badan... mmg besar dan tak nampak kulit asal dah... doctor sy ckp cuba jgn fikir, dia nk baik biarkan naik je.. buat tak tahu je... tp kalau kamu ada asthma kena p cucuk laaa, takut allergy reaction...

Sis, sama lah dengan saya dan kakak saya. Lepas bersalin normal kena gegata. Macam saya, sebab baru ada anak 1st, sekali je lah experience gegata lepas bersalin. Kakak saya, 2 kali bersalin normal. 2 kali kena gegata masa berpantang. Macam saya, saya ke klinik 3 - 4 minta ubat makan, ubat sapu. Last2 minta injection. Kakak saya pun macam tu

Mcm sy dlu lepas bersalin kena yg merah2 tu abis smua kulit dkt celah ketiak ..trus g jmpe doc dkt private klnik..dia bg ubt mkn dgn ubt sapu.. alhamdulillah ok lepas tu..cer sis try g klnik..doc kata tu normal jika brlaku lepas bersalin sbb bdn rs berpeluh jd akn alami gatal2.. xsmua org akn alaminya..jd sis try g klnik tu lg better...

dulu syaa rajin kena ..g klinik dah ,mndi garam dah ..last2 saya standby ubat piriton(ubt gatal/selsema)..kalau rse gatal smcm ja nk naik bintat tu sya makan trus sbiji ubat ..slain tu stiap malam sya try spu kapur makan ..amik masa yg lama jgkla nk baik .skrg alhmdulillah dh baik..

ѕaya pernaн ĸena мaѕa нaмιl.. ada org ĸaтa ѕвв angιn dlм вadan.. jangan garυ paĸaι ĸυĸυ, nanтy вιѕa.. ѕaya paĸaι raмвυт je, goѕoĸ2 paѕтυ lυмυr aιr garaм.. alнaмdυlιllaн oĸ

garam campur air sedikit, jgn bagi garam larut ngn air.. sikit je air bagi senang disapu.. masa sapu tu mmg akan perit yg teramat, gatal2.. tp JANGAN GARU , insyallah confirm akan hilang dlm sejam slps itu..

saya pon biasa kena.. sampai bengkak muka. pegi klinik kena suntik ubat. hilang sat. pastu dia bagi ubat alahan. tapi bnyak hari jugak.. lepas maghrib jer naik kalu sya lambat mndi..

Dulu pernah kena satu badan. Saya amalkan minum Vitamin C 1000mg. Boleh beli kat watson, farmasi. Brand Flavettes sedap. Lepas tu kena pantang makanan macam ayam & bersusu.

Anak sy ada kna mcam tu jg,, dlu xde mcm tu, skg tiba² ada mcam tu, kerap pla tu,,, tp sjak bli ubat dkat farmasi hrga 5ringgit je ubat sapu,, gatal² tu dh xde..😌😌