Pregnant and period

Hai semua..sy nak tanya betul ke kalau dari lepas bersalin kita xdatang period lagi dan kite bersama dengan suami memang xkan pregnant? Ada x yg x period tetibe pregnant?

17 Balas

Peluang untuk hamil 98-99.5% sekiranya exclusive breastfeeding untuk bayi kurang dari 6 bulan. Selepas bayi 6 bln walaupun masih belum period, masih boleh hamil. Selalunya waktu subur dikira dari hari pertama period. Bila dah setahun tak period, kita tak aware dgn waktu subur kita. Cth nya minggu depan kita akan start period balik, jadi minggu ini adalah waktu subur kita dan kita bersama dgn suami. Peluang untuk pregnant sangat tinggi.Jadi kita tak period bulan depan sebab kita dah pregnant.

Tak betulllll. Sy kawen nov18. Last period sept18. Sepanjang kawen tak penah period. Tapi kuasa Allah, april18 dpt tahu upt positif. Padahal baru lepas beberapa minggu consume ubat nak bagi keluar darah period sbb sy pun berfikiran sama. Tak period, takleh pregnant. Soo dont worry, kun fayakun, and in shaa allah tak da apa mustahil. Doa je byk2. 😁

5y ago

Sy lepas bersalin anak pertama xperiod2 lagi..tu yg tanya boleh ke tetibe pregnant kalo xperiod hehe

Kalau penyusuan exclusif ..100% bagi baby susu badan ..memg x de penghasilan ovum...tapi skali kalau nyusu badan on off..on off.. Bertutttt pulak.. Mmmm.. baby baru 4 bln dah dpt adik dlm perut😂

5y ago

👍👍👍

Klu menyusu bdn 100% tu normal klu xperiod..saya ank no 2 dekat 1thn xperiod..y no 3 pulak 9bln xperiod..tp dlm masa yg sama still cek jg upt tkt2 sangkut hihihi...

5y ago

Itulah ni anak dah masuk 7 bulan xperiod lagi risau jugak

Doc cakap, valid utk 6 bln pertama je. Lepas tu dah kira bahaya. Tiap kali lepas deliver, mmg sy x period 1 tahun lebih. Akhirnya, tau2 je dh pregnant. 😅

5y ago

Oo yeke haha ok2 tq sis

tak period lepas bersalin tak bermakna tak subur ye. kadang betul2 kene time subur terus melekat so hati2 kalau nak merancang tu

Kalau menyusui bayi secara ekslusif, mmg normal x period. Bila da semakin jarang menyusui bayi kena hati2.

5y ago

Hehe baby makin kurang susu kan tapi kat tempat keje still pam every 3h

Sister in law saya , dia preggy once again rite after dia habis pantang ... so rasanya mmg ada kot.

5y ago

So mmg possible utk pregnant kan ok tq sis

Sy lepas bersalin ank 2nd xdtg period setahun lebih..tetibe lekat ank no3.. 🤗

Tak betul... Lps bersalin tu lah biasanya perempuan sgt2 subur..