Jarang makan ubat kkia

Hai semua.... Semenjak sy mengandung sy jarang makan ubat disebabkan asyik muntah je bila makan....skrg sy dah 5bulan adakah merbahaya kalau x makan ubat yg kkia bagi?skrg sy amalkan beaumama n mamariam ubat kkia kdg2x je sy makan.ada x Kat sini sama mcm sy? #jgnkecamhnyabertnya

2 Balas

hurm maaf jika kata2 sy ni agak kasar .sy tiada niat utk menyakiti hati puan or mengecam puan...soalan sy...mcm...bacaan hb puan tiap2 bulan ok x ek ms pergi chckup bulanan?? dan kandungan dlm mamariam tu ckup x vitamin nya utk build pembesaran bby dlm kandungan?? puan dh try consult dgn doc?? biasa makan ubt yg di beri tu adalah utk perkembangan bby dlm kandungan bg mengelakkan kecacatan berlaku pd bby (dan dlm ms yg sm elak dr kena anemia..anemia ni bahaya jika berlaku ms kita bersalin)..sbb smua multivitamin yg diberi oleh doc sudah ckup utk apa dperlukan oleh bby dlm kandungan spnjng proses perkembangan spnjng dr hari pertm hngga 9bulan... tentang muntah tu sy rs ianya normal dan smua tu..majoriti rmai ibu2 hamil yg mengalami muntah hingga la nk bersalin....cuma kadang2 nsb2 ada yg ms preggy dia xmengalami alahan morning sickness tp husben yg mengalaminya..tp apa sy blh katakan..jika puan chck n buat details scan smua ok pd bby.. alhamdulillah..sbb sy xberani nk ckp..ada certain product sesuai utk bdn kita...ada juga yg xsesuai untuk bdn org lain.....sy tkut nnti ada yg bc komen ni akan slh erti xnk mkn ubt pula...ingt ubt kk bg tu xprlu mkn dan boleh elak mkn sbb xnk alami muntah ..sdgkn dlm bdn mereka ada yg xckup vitamin cover..jd bby dlm kandungan amat perlukan...apa2 pn kena consult dgn doc 1st.kalau doc ok..maknenye tiada pape mslh pd dri puan dan juga baby..... mg dpmudahkan segalanya..aamiin .😉✌🏻

3y ago

ye btl tu puan .sbb stiap apa kita ambil tnpa consult dgn doc tkut ada kesan sampingan pd kita dan bby dan sejarah perubatan stiap org juga berbeza.... mungkin pd org lain ok product tu bila ambil..mungkin pd org lain sebaliknya..nk2 ms prengnant ni byk bnda kita nk kena jg kan....

kalau tak boleh telan ubat kk. puan boleh try beli ubat dari farmasi contohnya lipofer, omega 3 fish oil. itu semua utk baby utk hb semua. boleh cuba ubat lain insyaAllah boleh telan.