Bersama di awal 1st trimester

Hai semua.. sy nk tnye siapa ada pengalaman bersama di awal trimester pertama.. adakah berbahaya untuk perkembangan bby dlm prut skiranya ada sperm yg masuk #ingintahu #1stimemom

8 Balas

Kalau ok, buat je. Cuma 1st trimester ni janin baru nak lekat. Risau duk gelojoh sgt kang, xmemasal jd lain. Sy sendiri pun, bila confirm preggy, suami auto puasa sampai dh masuk 3rd trimester. Itupun kita bincang dl dgn doc minta nasihat ttg kondisi baby dan rahim sy. Doc cakap sihat semua. Berani la. Sy pernah tanya suami, "xpe ke puasa lama?" 🤣 Dia jawab, "kahwin ni bkn nak kuda isteri je. Kalau skrg xbljr kawal nafsu. Kang bini br habis pantang, dah tutuh. Anak umur 2 bulan, dah bunting balik. Isteri xsempat nak rehat. Luka dan penat pun xsettle lg".

Bagi saya bahaya sist klau btul2 nak dapatkan cahaya mata. Pengalaman sy, 1st trimester bersama dgn suami mmg risiko. Pernah sblum ni pregnant dah nak msuk 6 weeks n ada brsama suami masa tu n Mr. Hubby msukkan sperm. Petang tu da rasa mcm sengugut (ini kot orang ckp contraction) dekat bawah perut lpas tu berlakulah pendarahan. Ada ketulan darah/daging keluar kecil sangat. Malam tu juga ke hospital utk check up, doktor scan memang da jatuh😔. So, inilah pengalaman saya. Next pregnancy lebih berhati-hati. Keadaan badan semua tak sama ya. Be careful momsy😊

Mungkin mama boleh search di aplikasi ni. Taksilap saya tap pernah keluarkan artikel berkenaan hal ni. Mungkin link ni boleh mmbantu mama dan suami mama.. Moga bermanfaat. Artikel ni pun dr apps ni juga. https://my.theasianparent.com/pregnancy-sex-guide-dads

mase preggy 1st sy bersama je xde rase ape².. yg 2nd ni jarang bersama mase awal² preggy sbb perut rase krem xselesa..

Depends body masing2 sis. Ada yg boleh je smpai bersalin, ada yg risiko jugak bila bersama.

sy bersama ok je msa first trimester. Cuma xde la mcm selalu, kna gentle skit

Bahaya. Boleh menyebabkan contraction

better tunggu 2nd trimester