12week keguguran

Hai semua sy nk tanye,jika kita keguguran d rumah baby dan kantung dh keluar semua,perlu ke kita ke hospital untk melapor keguguran tu?dan bagaimana cara nk uruskan janin tersebut?tolg saya

6 Balas

kena pergi hospital untuk doc check & pastikan tak ada ketulan yang tertinggal dlm rahim..awak kena simpan apa yg dh keluar tu, kantung @ ketulan darah & bawa pergi hospital..nanti dekat hospital doc akan tanya ada bawa tak benda yang dh keluar tu..sebab doc nk hantar ke makmal.. ni based on pengalaman saya yang dah 2kali gugur sebelum ni

Sy pun pernah gugur turun semua kt rumah. Then terus pergi wad bersalin, nanti kt sana doc check ada sisa uri lg ke tak. Kalau ada sisa, kena d&c. Kalau mcm sy, mmg turun semua so tak payah d&c. Then nti doc akan suntik kita utk kecutkan rahim & bg mc kalau bkerja. Janin tu tanam mcm biasa. Korek tanah dalam2 sikit.

Kena pergi hospital untuk check kalau ada tertinggal dalam rahim. Doc akan bagi ubat (kalau saya ingat antibiotic) supaya tidak ada jangkitan. Kami letak janin dalam kotak dan tanam di garden rumah bawah pokok bunga. Boleh juga tanam di kampung kalau nak.

perlu ke hospital segera.. untuk doktor cuci rahim.. klau x nt berisiko jgk untuk awak.. ttg janin rasanya awak blh tny kpd doktor / misi cara menguruskannya / tnylah sapa² yg awak knal yg ada pengalaman gugur🤗

Kena pergi hospital sis,doktor akn scan kalau2 ada yg tertinggal,dn suntik utk kecut kan rahim,bawa sekali janin tu,diorang akn balut atau masuk kn dalam botol untuk sis bawa blik rumah,boleh tanam janin tu.

kene pi juge utk cek