Muntah2 bila mkn tu normal ke?

Hai semua, nk tanye sy dpt alahan mabuk yg agak teruk, x leh bau mkanan, org masak semua pening kepala jdi loya, skrg time petang je bila mkn mcm xnk hadam, masuk waktu magrib ke mlm kompom muntah, lps munta perut jadi pedih, kdg confius lapar ke atau apa yg x kena..tapi waktu mkn siang kebanyakan ok je, xde yg kluar semula. Normal ke gitu? Atau perlu ke sy ke hospital? Suami risau tgk sy lemah je bila muntah.. #firstbaby #ingintahu

10 Balas

Sya smpai 14 weeks makan muntah. lps makan 10 15 mnt wajib muntahkan balik smua. smpai licin. sakit tekat2 rasa. kdg tu cuba tahan, xnak kluarkan makanan, sejam 2 jam blh than. tp bgun, muntah juga. yg tu sakit sbb makanan dh turun and nk hadam kan. so masa muntah tarik smua makanan naik nk kluarkan, smpai trkencing. nk muntahkan makanan tu. klau x muntah, dia jd loya and rsa dada trsekat dgn makanan. x blh nk brnafas elok jdinya. lps tu sya rilek . sya makan balik. dlm kuantiti yg sikit la. muntah makan muntah makan. x give up. tkut xde tngaa je. ikutkan mmg x lalu

Fahamm. Saya pernah hampir 2 minggu alahan paling teruk muntah sampai susah bangun. Bau masak, bau makanan, jalan lama sikit, naik kereta pun muntah, mmg sehari tu confirm 3-4 kali muntah. Makan buah/sayur je lalu. Lain semua takleh masuk lansung. Nak kata normal tu entah la. Sbb walaupun asyik muntah, saya kerap minum susu dan air jugak untuk topup balik nutrisi yg tak cukup. So tak dehydrated. Kalau sis susah minum atau rasa terlalu lesu maybe boleh pergi hospital terus

Hi mommy. Saya pernah dengar ada orang alahan sampai tak boleh pergi pasar la. Tak boleh bau makanan. Kalau dah sampai lemah sangat sampai tak larat sebaiknya mommy pergi check. Sebab saya tak pernah lalui alahan sampai muntah jadi lemah begitu. Pernah muntah juga tapi hanya berlaku apabila gosok gigi sahaja. Lain orang lain alahan nya juga.

Sebijik macam saya , bila start petang - malam je , kalau makan mesti muntah , dah macam air terjun muntahya tapi lepas muntah saya makan bende2 ringan supaya perut tak kosong & badan tak lembik sangat

saya pon teruk sgt masa 1st trimester , saya pi hosp dan klinik mmg ulang alik masuk air lah sis , jgn biar ,, kita sibiji alahan tu , masuk 2nd trimester baru okay sabar ye

Normal sis.

Kita sama

Post reply imageGIF

normal

Normal