Nifas lebih 60 hari

hai semua nak tanya , saya harini dah hari ke 61 . tapi masih keluar nifas tapi bukan banyak , macam spotting saja . warna tu mcm coklat2 tapi layang2 ja nampak . kenapa eh ? mak suruh mandi wajib dah sebab dah lebih 60 hari . sebab maksimum kan 60 hari saja . spotting tu on off kdg ada kdg tadak . dua hari tadak tiba2 ada balik . ha mcm tu la lebih kurang . maaf klau gambar kotor

Nifas lebih 60 hari
2 Balas

60 hari je nifas. Saya pun haritu 61 hari ada keluar mcm tu, tapi saya mandi wajib bersihkan badan dan solat macam biasa. Tapi make sure tukar panty liner, sucikan dulu baru solat. Takpe awak, nanti lama-lama bersih jugak. Cuma skrg keputihan saya banyak. Haritu pergi check up KK, senior nurse ada tegur masa saya check benang IUCD. Nak jumpa doktor tak sempat pulak sebab dah tunggu lama kat klinik, baby pun dah penat. Skrg ni saya kerap minum air putih banyak, dan elak makan benda2 yg boleh sebabkan keputihan. Alhamdulillah dah tak macam sebelum ni. Period pun baru haritu, alhamdulillah lancar macam sebelum pregnant.

tu darah kotor bukan nifas. ikut ckp mak, mandi wajib dan boleh jalankan ibadah solat dgn sucikan darah tu setiap kali nak berwudhuk.

7mo ago

ada punca tak kenapa darah tu masih keluar ?