Nifas atau bukan

Hai esok saya dah masuk 60 hari keluar darah nifas, soalan saya, kalau lebih 60 hari tapi darah saya masih keluar dan spotting adakah dia dikira nifas, ataupun darah penyakit? Boleh saya puasa dan solat seperti biasa? #ingintahu

2 Balas

Apa yang saya belajar, jika darah selepas 60 hari tu ada bhnti dan sbagai cntoh hri ke 62 bru darah ada balik maka disisi mazhab syafie ia dikira haid tapi andai darah masih turn slps hari ke 60 tnpa ada bhnti mka bru dikira istihadoh ykni drh pnyakit..

2mo ago

maaf, Sy betulkan sikit ye. kalau darah dah stop hari ke 60 then datang lagi hari ke 62 tu masih dikira istihadah. syarat darah nak jadi darah haid ni kena suci max 15 hari. means kalau darah stop hari ke 60, kena suci 15 hari, hari ke 75 baru dikira haid.

darah penyakit kalau dah lebih 60hari. kena mandi wajib dan solat mcm biasa