Bayi 3 bulan kurang menyusu

Hai semua. Nak tanya, normal ke bayi 3 bulan kurang menyusu? Gap feeding time more than 3 hours? Malam pun bangun sekali je. Normal ke? Tapi baby tak menangis. Happy je main², penat terus tidur tanpa menyusu. Risau.

10 Balas

As long as bayi ada tanda cukup susu ok. Tapi kalau gap terlalu lama, susu akan drop disebabkan demand kurang. Caranya kalau puan suri rumah, offer je dekat anak dan tak perlu tunggu anak menangis. Bila waktu malam pun, walaupun dia tidur mata pejam, bila offer, dia akan minum je. Jika puan bekerja, pastikan ikut jadual pam. Ini penting untuk pastikan susu tidak drop. 😊 Boleh follow fb sy: Fadzielah Ayub, Pembimbing Rakan Penyusuan Anda Malaysian Breastfeeding Peer Counselor #Breastfeeding_FA #mbfpca

4y ago

Assalam sis. Maaf la lari topik sikit. Susu badan saya mcm lambat nak refill. Anak demand susu mmg tinggi. Tp itu lah.. kesian kat dia. Saya pam juga susu badan ni. Sekali pam kanan kiri dpt 40 ml je average. Paling byk pernah dpt 60 ml. Frust betul hati. Terutama bila malam lg byk anak nak minum susu. Terpaksa campur kan dgn susu formula 😭😭

asal kn bby kencing bnyk . ad berak sekurg kurg ny 3hari 1kLi . In Shaa Allah bby ok je sis . umo mcm tu nk kata kurg susu tu xjuga ikot pd bby sis . mungkin tgh gatal gusi ke ap kn jdi kurg susu . lps tu mmg bby 3bln ke ats dlm fasa nk strt mmbebel brmain ajk kita brborak dgn dy . smoge bby sehat2 shje sis . ☺️

5y ago

Okay sis 😊

sama lah anak sy 3bln7hari melalak2 sy Kasi susu x mau nk Kate x Kasi minyak dh Kasi last2 masuk boyan eh tdo...rupenye nk Tido...malm kalu merengek2 cepat sy subat susu bf smbunglah Dy tdo melainkn kalu Dy yak2 hehe

Sama macam baby saya. Sy hanya bagi susu bila dia nak sahaja. Kalau kita paksa untuk minum kerap dia akan menangis. Saya pun risau bila dia tidur tanpa menyusu 😥

5y ago

Maybe kot. Lagi satu risau dia tak suka susu fm tu. Tapi dia nak je minum. So confius 😂 macam² ragam

Hai puan, macam mana puan atasi bayi kurang menyusu? Anak saya pun begitu taknak menyusu pastu gap lebih dari 5 jam pun dia tak berapa nak menyusu.

Biasa la tu sis...mcm sya,dsbbkn smbung bljr,bby smpai umr 3 bln je mnyusu bdn..😢sdikit sdih,tp apa blh buat..

Baby sy mcm tu jugak. Bila sua botol susu terus menangis. Risau. Pernah sehari tu cuma minum 12oz. Hmm

baru nak tanya soalan macam sis nie. nasib tgk dulu. hehe. tq

Susu bdn atau susu botol ni.??

OK jea saya rasa selagi xmenangis.