Perancang keluarga

hai semua,just nak share my kwn punya pengalaman...kawan sy baru sahaja meninggal dunia kerana mengalami pendarahan tanpa henti setelah secara senyap mengambil perancang jenis suntikan..suami dia tidak tahu kalau isterinya mengambil perancang ,kawan saya ambil secara sembunyi2 tanpa pengetahuan suami...sebelum meninggal,kawan sy mengalami pendarahan tanpa henti dan kemudian dia dimasukkan ke ICU..doktor mengesahkan semua organ tidak berfungsi dan berpunca dari perancang jenis suntikkan yg diambil..suami dia terkejut,so kat sini bukanlah saya ingin kata jangan ambil perancang jenis suntikkan,tetapi adalah sy rasa apa sahaja yg kita isteri mahu buat adalah lebih baik kita berbincang sebaik mungkin dengan suami terlebih dahulu,kerana kita pun tidak tahu akan resiko yang mendatang..saya juga seorang yg mengambil perancang jenis suntikkan..cuma sy ingin tekankan pd ibu2 agar berbincang dengan suami walau apa sekalipun kerana amat penting untuk diri masing2... #justsharing #imdepomom

7 Balas

betul kena bincang dgn suami sbb nk ada anak ni pun persetujuan bersama. tp kalau jenis laki tak ambil peduli/nak senang/tak bg pakai perancang, samada bincang lg pujuk atau makan pil. ni antara alat perancang yg selamat lah. cuma kena disiplin kalau nak jarakkan anak. mungkin kes kawan TT ni 1:1000 tp dah benda nak berlaku kan. jadikan iktibar utk semua. kalau lepas cucuk depo ada pendarahan/period tak berhenti selepas 15 hari, rujuk balik doktor. mungkin alat perancang yg kita pilih ni tak sesuai dgn kita & doktor akan saran utk pilih yg lain.

1y ago

betul. saya tak faham apa yg dalam fikiran si ayah. ada yg anak 6 org kereta pun tak mampu beli, duduk rumah parents lg. makan pakai anak terabai tp tak bg isteri ambil perancang. sedih

innalillahiwainnailahirojiun..betul tu apa2 yg berkaitan dlm umah tagga seelok-eloknya kne bincg dgn suami dulu sma ii minta pendapat untk kebaikkan diri dan masa depan keluarga contoh kalau xnk ank rmai sgt atau jarak dekat bincg dgn suami baik ii suami akan fhm sbb ekonomi kita bkn stabil sgt. jgn buat perkara dan andaian sorg ii sakit dan padah kita akan tggung sendiri btw semoga arwah ditempatkan dikalangan org yg beriman..Alfatihah

sy pun pernah ambil perancang jnis suntikan (depo). 5 bulan darah keluar tanpa henti. sy stop terus ambil.walaupun dah stop ambil suntikan tpi tetap kacau harmon dlm bdn sy. period sy jdi panjang. haid sy jdi 2 hingga 3 minggu. 5 bln lepas stop ambil baru haid sy jdi normal balik.

Sy pun ambil jenis suntikan juga, sy period je macam biasa cuma nurse kata, kalau darah tu banyak sgt2. X berhenti kena dtg KK. Diorg akan refer dr untuk bgi ubat stop darah atau dr akan tukrkn ke jenis perancang yg sesuai atau dr akan nasihatkn untuk merancang sendiri.

Al fatihah buat kawan awk😥 semoga ditempatkan di kalangan org yg beriman..sedih plak .. terbayang anak2 die..

memang doc sah kan pendarahan tu punca dari suntikan perancang ke sis?

1y ago

ye btl mmg doc sahkan punca dr suntikkan perancang

Salam takziah.