Nak tanya...

Hai semua mommy. Kandungan saya masuk 16 minggu. Minyak ni kawan saya bagi, dia suruh sapu kat perut atau bahagian ada stretch marks. Tapi hari tu kakak saya ada pesan jangan suka2 sapu minyak atau minyak angin kat badan, terutama perut. Boleh ke saya guna minyak ni? Sayang pula tak digunakan. Ke guna ni selepas bersalin? #bantusharing #firstbaby #1stimemom #mommybuntu

Nak tanya...
26 Balas

Sis boleh pkai lotion atau pape cream utk tambab kelembapan kt kulit perut, pinggang, peha dan semua bahagian yg akan membesar semasa hamil ni. Bnda tu sebagai persiapan kulit kita nnt bila dia meregang. Sy pkai lotion dr awal pregnancy smpai skrg (dh 38minggu). Alhamdullillahhh sy xde rs gatal2 dan sy lgsg xde menggaru pun. Bab stretchmarks marks akan ada atau x, sy pn xberani ckp. Skrg ni sy xde lg stretchmarks kt perut. Xtau la pas beranak nnt cmne. So, pakai je sis. Cuma, kalau boleh la..sis cari cream jenama Rosken warna biru (Dry to Extra Dry Skin). Sy guna ni sbb Nana Mahazan pkai ni n dia xde stretchmarks lgsg walaupun dh 2 org anak huhu. Ni just suggestion sy je🤗

Nak perut cntik pkai lg awal lg bagus. In Shaa Allah tkde stretchmark ☺️ tuh bkn minyak sis, tuh mcm moisturizer nk kasi kulit dkt kwsan perut tuh lembut je bila perut nk mengembang. Ada vitamin e lg. Kalau minyak panas ke minyak angin ke jgn over sgt sapu dkt perut, sikit2 okaylah. Tp pd sy tkde apa pun kalau nk sapu minyak sbb hanya pd luaran tkde effect pd kandungan pun. Kalau takut bole tnye doktor 😊

sy pakai ni..ni bkn myk angin..dah terang2 ada gbr mengandung..mestilah boleh guna..sy suka guna sbb tak melekit,tak berminyak,takde bau..blh pakai dgn slmt.jgn isau..lgpun nak beli ni pun kat guardian,watson or farmasi..

3y ago

orait..slmt digunakan.. 😉sy pakai 2kali sehari..slps mandi pg n mlm..sy sapu 1bdn..hehe..

Saya pakai palmer yg losyen tu. Melekit sikit kan losyen tu. Perut xbesar mana lagi saya pakai je. Setiap kali lepas mandi 2x sehari. Tapi skrg perut xde stretch mrk naik kat peha pulak. Adoi la haha

3y ago

sama la sis..sapu kat prut..ok je prut xde strchmark..tp kat peha pulak dia naik..tanpa sedar

Boleh pkailah sekarang sebelum terlambat mcm sy 😁 perut dh besar stretch mark kat area bawah perut pulak. Lpas dh bersalin ni perut kempis terkejut tgk baru sibuk nk sapu skrang 😊

3y ago

kurang x lepas sapu tu kak? sbb Kite pun bru perasan lepas brsalin.. buruk perut hahaha

nak tanye , sye skrng tkde stretch marks pun...tapi sye pakai cream cethapil tu takpe kn ? cream cethapil tu agak2 boleh tak untuk elak kan stretch marks tu ??

saya guna ne dri start tau pregnant sampailah bersalin😁 sapu kt perut & punggung atau mana2 part 2kali sehari.. Memang langsung tkde strech mark😄

3y ago

sis try la.. mmg lembut ja kulit hehe

nurse ckp. perut kite ada 7 lapisan. then baby pulak dalam kantung. so tkkn ada effect apa apa kalau letak minyak apa apa kt perut.

sy dulu pakai virgin coconut oil.. alhamdulillah stretch mark xde dan kurang gatal kt perut lg2 bila dah hujung2 masuk 30 minggu...

ramai ibu mgandung guna minyak tu utk elak strechmark kt perut..selamat...kalau minyak angin tu betulla jgn letak kt perut...