MAKAN MAGIE

Hai semua mommies2 ..bahaya tak kalau saya asyik makan magie je?? .. boleh katakan setiap mlm tringin nk mkn, dan bila makan rasa alahan loya semua hilang .. Tu yg jadi ketagih nk makan ..saya sekarang 10w preggy ..

9 Balas

Bahaya sis. Kategori junk food tu. Kandungan msg dalam tu tinggi. Makan sesekali nak hilangkan craving takpe. Tapi kalau hari2 kesian bby. Dah la baby baru nak membesar. 1st trimester ni sepatutnya bekalkan sumber2 yg elok pada bby. Masa ni semua baru nak membentuk. Lagipun, kalau makan junk food, nanti menyerapan vitamin mcm folic acid x maximum. So tak berkesan. Sia2 je makan nti. Better sis stop dulu makan. Fikir yg terbaik utk bby.

5y ago

Ok sis ..saya cuba

makanan proses dan pengawet kalau boleh elakkn ya , nnti bahaya sendri pula susah, sbb magie ni tepung and tak mudah hancur dalam perut terus , elok tukar dgn makan oat or buah ke .

5y ago

Ok baik sis ..tq so much

sy mkn jugak maggie, tp 2 suap je la..tu pun x amik kuahnye,.mntk husband punye time die nk mkn maggie, klu ikutkan hati sepinggan pun boleh abis..😅

Drpd sis mkn megi, lebih baik minum air kelapa n mkn buah nenas yg masak ranum. Dua2 ni mmg elok utk hilang kn loya

5y ago

Boleh sis.. yg ckp tk boleh tu mitos ja

baby akan ada risiko dpt penyakit dari dlm rahim lagi..B4 rasa nk makan tuh..cuba muhasabah diri..untuk anak.

5y ago

Tq sis ..saya cuba elakkan

cuba pati jus delima utk hilangkn loya..pati delima pun elok utk perkembangan bby n hb mak

5y ago

Hb saya check ok 13.7 mcm tu ..cuma skrg mkn magie dan perut rasa tak selesa je ..pati delima bgus ea ..nnti saya try ..

Klu blh elakkn sis..xbagus utk baby..lebih2 lg mkn tiap2 mlm

5y ago

Tula ..dok risau jgk ni ..lepas ni saya elakkan ..dh pesan kt suami suruh larang bila rasa nk mkn

Kalau boleh kurang kan sis. Tak bagus makan stiap malam

5y ago

Maksud saya minum 'susu'

elakkan. ajinamoto banyak dlm tu.

5y ago

Baik sis ..i try ..tq ya