Baby kurang minum susu

Hai, saya nak tanya .. Macam mana nak bagi baby keqap minum susu . Anak saya lahir haritu 2.8. Dua bulan baru 4.7 . Baby suka minum susu main main .. Kadang 6jam 1oz ja . Kita pulun bagi dia takmau dok main main lidah .. Stress la macamnii .. Anak org lain 2bulan 6kg lebih dah .. Hmmm

12 Balas

yg awk perlu risau skg adalah keadaan baby awk puan. 6jam cuma minum 1oz je mmg x normal. kalau anak saya lebih 2jam x dpt susu dia dah nangis kuat. even dia tidur masa tu dia tetap akan bangun tepat selepas 2jam tidur, kalau bukan awal 30minit, dia akan bangun lmbt 30minit.. pasal berat badan baby tu, berat badan normal untuk anak 2bulan adalah 4.3kg+ means normal la tu anak awk berat 4.8kg masa 2bulan. anak yg 2bulan dah smpi 6kg tu yg mcm xnormal sgt sbb mcm overweight.. Anak sy lahir 1.6kg je sebab kecil, timbang masa 2 bulan berat dah naik 4.3. Saya x buat apa2 dgn baby saya, dia sendiri yang atur masa nk minum susu setiap 2 jam (3oz). syukur anak x memilih minum susu senang je nak bagi dia minum..

Sorry sis.. dalam masa 6jam dia minum 1oz sahaja ke? Mcm x normal tu bnyak tu he dia minum.. cuba refer nurse.. mngkin boleh check sama ada dia ada problem tak nak hisap or menelan.. Dari segi berat pula jangan compare dengan bby lain.. sbb dia lahir pun mmg berat kecik je tu.. cuma sy lebih concern dia susu 1oz je dalam 6 jam.. hope sis bole cek balik..

ok je berat tu awak.. normal je.. jangan stress2 yg penting anak membesar dgn baik, milestone dia ok, bmi normal bkn dalam garis kuning or merah ok je.. anak sy pun lahir 2.7 mse 2 bulan 4.7.. normal je.. jgn stress2 nnti ank pun stress. enjoy ur kids journey okeyh!♥️🥰

sis jangan terlampau stress nak samakan anak kita dengan anak orang lain..baby saya lahir 2.76 now 2 bulan 4.8 ok je alhamdulillah..asal takde berita buruk dari misi..kita ibu2 patut syukur..u r the best mother..dnt wrry

Rasanya okay berat tu.. sebab baby saya pun berat lebih kurang mcm tu utk lahir dan sekrang dah 2 bulan juga. Jangan bandingkan baby orang lain dengan baby sendiri sis tak pasal-pasal sis stress tak bertempat.

baby saya lahir kurang berat dalam 2.27kg je time 1 bulan lebih dah 3.65 kg, 3hb ni check up 2 bulan die, haraplah naik die 4 kg lebih cam tu naik sekilo pun jadilah janji tak bawa line sudah😇

anak ada masalah berat/bmi ke? tengok graph ada di line yg mana dan apa cadangan dari doc atau nurse bila checkup? tak perlu fikir pasal anak orang lain tu.

anak saya lahir 2.8 . dua bulan timbang 4.6. kalau bmi dia ok misi kata takpa, ok ja.. lain baby lain perkembangan. sis jangan risau ok.

anak saya lahir 2.79kg , now 2 bulan baru 4.55kg . normal jeh

anak saya lahir 2.7 dua bulan 4.4 nurse cakap biasala tu