Pengalaman minum air gula

Hai, saya nak bercerita pengalaman saya minum air gula. Pada asalnya, nurse ckp saya tk payah minum air gula sebab sejarah family tkde kencing manis & umur saya bawah 25. Tetiba, semalam checkup nurse suruh minum air gula pulak sebab saya dah pernah gugur 2 kali. So sekarang saya 20 weeks kene minum air gula pada hari ni. Sebelum sampai klinik, memang saya haus sgt2. Jadi pagi tadi, saya minum air gula, sekali teguk tanpa berhenti & saya tak muntah. Nurse ckp "eh kau dik, minum air gula mcm minum fresh orange". Sebenarnya , air gula ni not bad lah rasanya, sedap je. Selama ni saya dgr org ckp air gula tk sedap sampai nk muntahlah, jadi takut pulak. Rupenya tidak, sedap sebenarnya walaupun tkde perisa tambahan. So ibu2 kat luar sana, jgn takut kalau nk minum air gula, mind set tu kene set awal2, jgn takut & aggap air kosong biasa je.

16 Balas

Sya bru mnum 2hari lpas..warna merah..perisa sirap..sdap..skli teguk abis 1gelas besar ui..lpas tu igt okey jer..tp sy xdpt nk rht sgt @ blik dlu sb kne jpe doc plk utk scan prut..mse mnunggu tu la dtg pening huyung mcm nk pitam..nsib baik bwak minyak angin klau x mmg dh pengsan agaknye 😁..arini dpt result detect kncg mnis 😭

3y ago

Yer..memula nmpk warna merah tu dh lega ckit 😁..tp efek lpas tu pening 1hari..ni ank ke2..yg first gur_ masa 3bln xsmpat mnum air gula..

eh3. .kte spesen laaa. 🤣😂. .zasss tross tegukk laju. .lg suam2 plak kn. .elok abs misi ckp. .eh awk da abs laju nya. .misi ckp bgos2 😆. .sbena nya mmg ptt laju pon. .kalo kte bnti2. .caya la masa 2 la buat loya sbena nya. .🤭. .lps da siap teguj sye dok rilex n hidu bauu myk angn. tguu lps 2 jamm plak .🤭

3y ago

hahaha. Saya lepas minum air gula tu terus pergi tido kat ruang menyusu badan.

sejarah masa nk g minum air gula masa awal pregnant hari tu...darah dah ambil..tngh tunggu nurse bancuh air gula..tetiba rasa pening sikit je...sy pon sandar kepala ke dinding kjp..tetiba bunyi bising² .x sedar ntah bila? rupanya sy dah ada kt lantai pengsan 🥴 huru Hara jd nye klinik masa tu disebabkan sy🥴

3y ago

mungkin jgak kot..sbb sebelum minum air gula kn kena start puasa dari kul 10 mlm..

betul sis.. sy pun minum air gula 1st time pregnant x rase ape pun.. rase sdp je.. mayb jugak sbb sy on medication.. tekak rase pahit ubat.. so minum air gula suam2 tu rase sdp.. tp itula kan.. lain org lain rase di tekak die.. semoga yg kene minum air gula slalu bertabahla ye..

3y ago

betul.. demi anak..

betul tu ..sy pun first time minum air gula hari tu..pd sy not bad jgk la..rse manis je..first sy ingt rse lain ke ap ke ..sbb sllu dgr org merungut kne minum air gula🤭 tp lme2 telan air gula perut jd loya sikit la,sbb mgkin perut kosong.

3y ago

aah betul. better pilih yg masih suam2. sebab dia tk pekat sgt. bila dh masuk perut akan ada rasa mcm loya sikit.

itu la sy fkir xsedap..rupa sedap..lgi org alahan truk mcm sy..satu mkn ape xboleh mkn munth..bab minum air gula laju jew 5minit settle dri yg lain berjam..nurse pon trkejut😆😆😆

3y ago

itu la mkn nasi ke air semua muntah..minum air gula dia laju jew🤣🤣🤣aah bru first trimester..bru 10weeks..baby first xde pengamalan lgi bab air gula nie...borak org kk kata xsedap..fkir xsedap sgt ke..nasib sedap suam itu..slra betul

Baru lps mnum td..mula2 rsau xlh telan..tp td 2 shoot je..perit sikit lh tekak..sbb mmg x ske sgt mnum manis..tp ok lh..xde seteruk y org cite😅😅😅

3y ago

Sy berat x naik..tp kena mnum sbb abah ad kcing mnis..n fktor umo

saya pulak minum air gula muntah 😅 perut lapar, tekak haus.. kena pulak minum air gula, fuhh muntah balik woo😅 hehe perut rasa mual2 😢😭

3y ago

perut kosong kan. kesian awak. bila lagi kene minum air gula?

saya mnum air gula..cepat2 takut muntah..tp alhamdulillah xmuntah..tp bila balik rumah..haha termuntah jgk..n pening lpas tu..😅😅

3y ago

oo..diaorg takut kita muntah la tu sis..saya rumah dekat dgn kk..tu lari balik jgk..sb mmg tau akan muntah punya..😅

sma lah hehe.. sy mnum air gula xmuntah pun, 2kali teguk je sbb haus air pg tu.. tp lpas mnum cuma pening je

3y ago

kan. dia kene teguk cepat2 bru tk muntah