31 week 6 days tetiba nurse cakap sy ada kencing manis ? 😭 sebelum ni okay je. Esok kene minum air gula 😭

Hai semua, sy baru je check up kt KK 31 weeks 6 days. & result urin sugar 2+ (6.9) padahal sebelum ni tkde kencing manis , malah sy tk pernah di suruh minum air gula. Tetiba hari ni nurse kata sy mungkin ada kencing manis lepas tu esok suh dtg klinik Lg untuk minum air gula. Pengalaman korang semua mcm mana ya minum air gula tu? Saya takut pulak sebab dengar cerita drpda org* pasal air gula tu. & apa patut sy buat kalau result gula tu nnti tk okay? Sorry first time tk de pengalaman. Huhu. Mohon nasihat.#bantusharing #1stimemom #pregnancy #mommybuntu #jangandibully

6 Balas

hahaha saya pun ptma takut mnum air gula sbab dgr2 cerita org la ni🤭 tp mmg btul.. rsa dia mmg xbole move on. mc teringat2 smpai skrg anak saya dah 4bulan.. saya dua kali mnum air gula sebab berat badan naik mendadak.. saya mnum masa kandungan saya 15mggu dan 27mggu.. sykur la x muntah masa mnum.. 2kali teguk jak. lagi lmbat kita mnum lagi x bole masuk ke tekak🤣 lpas mnum trus sejuk satu badan, lemas2 n pening.. tunggu dua jm bru bole mkn mnum.. saya smpai ruma trus mnum air byk2 n tidur. klaw x, nnt muntah🤣 lpas dr hari tuh, saya sakit tekak 3hari.. manis nya mintak ampun🤣🤣🤣 ptma kali mnum dpt result normal.. kedua kali mnum tup tup sangkut 🤦🏻‍♀️ada kencing manis dan on bsp 2minggu sekali.. 1 hari 4kali ambil darah utk bsp.. sykur alhamdulillah 35mggu dah stop on bsp.. sbab bsp cantik je tiap kali cek🤭 tuhla pengalamam saya mnum air gula🙋🏻‍♀️

3y ago

tambahan lagi, masa pregnant dah sngkut kencing manis... nnt lepas besalin 6minggu repeat mnum air gula . nak tgk kencing manis ada lg ka x.. kalau dah ada kncing manis msa pregnant pasti kn jaga pemakanan.. tuh je🤗 smoga d permudahkan sgla urusn awak✨

kena rajin minum air masak,kurangkan gula dlm minuman dan masakkan.. elakkan minum minuman y berkarbonat ,air kotak y manis2.. masa mengandung ibu memang cenderung utk dpt darah tinggi,kencing manis lau tak jaga pemakanan... lau di kehendaki minum gula lps ambil darah tu.. balik umah terus minum air masak...lau boleh satu hari jgn mnum minuman manis.. ni y mak saya ckp kat saya

Ok je rse air gula tu..tp kena mnum skali byk..klu leh 2 kali teguk je..pstu blik trus mkn n mnum air byk2..sy smlm mnum air gula..pstu blik xde rse lapar..nurse dh pesan blik trus mkn..tp sy x mkn..lps tu apa nk kata..gigil2 sejuk n brpeluh..mkn bihun smpi hbis 2 pinggan😅😅😅

6.9 kira tggi utk kncing mnis . saya yg 30w 5d pon ade kncing mnis , nti stiap 2w kne check gula , shri kne check 4kali , and start 11pm puasa smpai ke esoknya time nk check .

result 6.9 kan normal kenapa plak ada kncing manis ???

3y ago

sya lpas minum air gula result lbih 6.9, nurse kata normal je, 😅

Xde apa sis. Okay je. Mnum slow2 n jgn pikir apa2