nak luah penat😔

hai saya #firstmom pjj dgn suami. semua saya buat sendiri. semua saya fikir sendiri. saya penat sangat. lepas bersalin ulang alik kkia. org ckp kalau baby tidur tula masa kita rehat kah makan atau nak buat kerja. penat tu sampai kalau ada masa saya memilih untuk rehat baring drp makan. sampai saya gastrik terok. penatnya nak jaga baby ni😔 tak habis penat bersalin lg. cukup lah seorang. kalau ada lagi lebih baik ambil pembantu. mental saya jaga seorang. saya pun bekerja jgk. ingat boleh rehat cuti bersalin ni ternyata lebih penat dari bekerja😭

14 Balas

Saya nak cerita jugak boleh? Saya pon first mom, tp x pjj la dgn husband. Saya pantang d rumah mak saya, sebelah ja dgn rumah saya. Lepas balik dari hospital dlm 3 hari tu ja husband stay rumah mak saya jgakan baby. Lepas tu dia kerja dia stay sebelah langsung tak tengok sya. Saya jadi breakdown. Dgn anak kuning kena stay hospital 2 hari. Dia pulak boleh ckp jgn stay hospital lama2 dia penat ulang alik. Saya yg di dlm wad tengok anak bawah lampu nih apa rasa. Sya down. Dgn susu badan dlm first week tu tak keluar. Dr dgn nurse push suruh bagu susu badan baru kuning anak turun. Puting sampai sakit. Bila dah dpt balik rumah sya menangis tak berhenti dari asar sampai maghrib. Asyik menagis ja saya hari2 time tu. Dia sokong saya mcm belikan ubat/ makanan naikkan susu apa tuh. Tp saya rasa mcm tak cukup sbb dua jam sekali tu dia xdak dgn sya. Bila dah cuti raya nih pon dia cuti seminggu dia lebih pilih utk stay di rumah sebelah bukan dgn saya dan anak. Sya tak tahu mcm mana nak cakap dgn dia, nak luahkan kat dia apa yg sya rasa. Tp satu hari tu sy terlepas jugak ckp, saya penat. Saya sorg ja siang mlm jaga anak. Dia bila cuti asyik nak rehat ja. Sya nih dah sampai rasa mcm2. Hampir nak meroyan, saya rasa mcm nak hempuk ja anak tu. Satu malam tu sy tak tahu saya jerit2 marah anak tu, saya dah terlalu penat. Saya jugak perlukan rehat. Start dari tu. Husband dah mula tolong jaga anak. (mmg saya pantang di rumah mak, mak tengokkan makan minum saya yg lain saya buat sendiri) semoga kita semua kuat

1y ago

Sy lps kawen x pernah bergaduh dgn suami. Tp sejak ada anak. Byk benda kami gaduh sbb anak. Sbb suami ni agk susah nk faham keadaan bila ada anak. Dyorg mcm x boleh adapt benda baru.. Mmg mula byk makan hati. Sis kena byk bgtau dy. Just jujur jek. Lelaki ni susah nk faham bahasa kias2.. Perempuan bila dh penat kita boleh sampai bunuh anak sbb mental kita dh koyak. Kdg belah mentua pon x faham.. Sbr sis.. Sy doakan suami sis berubah... Amin

kite geng. sy & husband pon pjj. dan sy mommy yg berkerja. 1st & 2nd baby sy handle. 1st baby sekarang usia 2tahun++ dan 2nd baby nk masok 4m bulan ni. mostly masa hamil sampai la sekarang sy yg handle sendiri anak2. dr pergi checkup masa pregnant sampai la bersalin bawak anak checkup semua nya sy sendiri. husband balik sebulan sekali. kira kalau dia cuti dlm seminggu ke 2mggu mcm tu. awak kena igt mcm ni ja. kita ni bukan robot. mana larat kita buat then kita buat. xlarat tinggal dulu,kemudian buat. rutin sy setiap hari pkol 5am sy dh bangun mandi semua then siapkn anak2 utk hntr dkt pengasuh. sy travel penang ke kedah tmpt kije setiap hari. balik kije pickup anak2. kemudian settle kan anak2 dkt rumah. baju sy dn anak2 dlm seminggu 2@3x sy akan basuh. mean bakul penuh baru basuh. kemudian bila kering sy letak dlm satu bakul besar. bila sy free atau larat baru sy lipat. bab masak pula. larat sy masak xlarat sy beli. husband sy mmg soh sy buat mcm tu. dia tahu sy penat. bila dia balik, anak2 semua dia handle. mndi, makan, susu, berak anak semua husband buat. time ni mmg husband xkacau sy. dia bg sy rest. xpon dia bawak sy g jln2 or tengok wyg ke. kalau awak penat awak kena inform husband awak. xboleh pendam sorg2. kita boleh burn out. sy faham awak. sy sndiri pon handle 2anak sorg2☺️

1y ago

inn shaa allah, kita semua mommy yg hebat. kita mampu buat yg terbaik utk anak2 kita☺️❤️

kuatnya sis semua kat sini👍👍👍 saya pulak wfh & fulltime housewife dgn 2 anak.. sorang 2 thun lebih.. sorang lagi 6 bulan.. anak2 saya x hantar pengasuh.. husband saya x bagi.. saya nak balik buat kerja kat rumah mak saya waktu dia kat ofis pun dia x bagi.. dia x bagi saya kerja tapi klu saya minta duit slalu merungut.. mak dia pulak setiap kali jumpa suruh saya kerja.. siap hantar kerja kosong as pekerja am kat hospital kat saya. saya rasa x berbaloi nk jadi pekerja am sbb nk puaskan hati dia ja.. saya ada master.. sbb tu saya wfh as freelancer.. saya x pandai buat dropship.. bolehla dlm 2-3k ja sebulan sambil2 buat kerja sambil2 jaga anak.. tapi.. mertua saya still cakap saya x kerja.. still lagi suruh saya apply kerja.. bila saya cakap saya da kerja.. dia reply "kerja apa sangatla macam tu" tahap stress saya mmg tinggi.. iya penat jaga anak. tapi lagi penat hadap mulut orang.. kadang2 tu saya rasa macam nk makan panadol bnyk2.. kadang pulak rasa macam nak naik tempat tinggi & terjun ja

1y ago

saya jadi online tutor.. saya ajar english, math & sains utk sk, sm & muet

Sy pun first mom. Berpantang rumah sendiri tapi dekat dengan rumah mak mertua. Lepas bersalin, seminggu mak mertua bermalam di rumah sy. Tolong sy kalu baby terjaga malam. Kiranya bergilir jaga. Suami plak dapat cuti seminggu, dia la yg basuhkan pakaian & masak untuk sy setiap hari. Selepas seminggu, mak mertua akan datang jenguk sy & baby, 3x seminggu. Suami plak dah mula kerja, pergi pagi baliknya malam tapi suami masih lagi uruskan makanan sy sebelum pergi kerja. Point sy di sini, walaupun situasi kita berbeza..penat nak jaga baby tu..memang tersangat la penat. Dengan skrg ni baby tidur tak menentu..kejap 30minit, kejap sejam, sampai sy tak sempat nak makan proper meal. Hampir setiap hari macam ni 🥲 makan alas perut je dulu. Tidur pun tidur² ayam je.. Kiranya sis kuat lagi dari sy, sis boleh handle baby sorang². Kalu sy mesti dah meroyan lagi² tanpa suami di sisi 😔

2 minggu pertama bersalin husband ada cuti ke tak? 2 minggu pertama tu yg paling penting utk rehat& recovery betul2 termasuk pengambilan mkanan sihat supaya dalaman cepat sihat&bagi tenaga yg cukup. . sekarang kalau kerja hantar baby ke mana? pengasuh ke? maybe boleh ambik cuti sehari dua utk rehat tapi baby hantar mengasuh mcm biasa. sebenarnya kita bukan letih fizikal sgt pun tapi lebih kpd mental. bila mental letih automatic semua akan jadi letih.

saya kan masa berpantang lagi2 ank pertama tk thu pape sayaa berpntng umah mk mentua tpi sblh umah ahh ..memng suami smua membantu mak syaa jauh dtg jag saya skjb ..lpastu bila berptng dgn mk mentua dia dtg waktu mlm je kdng saya rse sedeh x kuat sbb saya rse saya handle sorng2 ..dlm pantng memng tekanan ..lagi2 ank kcik ulang alik sanaa tpi bila dh bsr skit saya sellau rse ank tu senngkn sayaa ..ank saya x pernh meragam so saya rse happy

Alaa kesian awak. Saya faham, saya pun husband seberang laut. Sorang2 jaga anak, kena time anak tak sihat tu. Ya Allah nangis weh. Awak buat takat larat je ok. Macam saya dulu saya beli botol susu banyak3 sebab saya taknak berkejaran dgn susu. Waktu malas saya gi amik botol baru je. Nnti2 baru basuh. Makan plak saya selalu makan order je kalau kabut sangat. hahaha nak kena cari solution gak kadang2 kalau nak survive jaga anak ni

Qualification kita sama la sis. Sy seorang suri rumah tapi wfh sebagai freelancer. Ramai yg anggap kita ni tak berkerjaya, padahal kita ada je income tapi tak de la income tetap setiap bulan (macam sis ni ada income tetap 2-3k sebulan, tu pun masih orang kata tak berkerja 😏) Dari income tu juga, kita mampu nak support suami bila waktu genting/susah & kita juga masih lagi boleh buat duit tabungan. #pengalamansendiri

paham sis.. memg penat awal2 nie.. dgn bdn x fully recover, kne ulang alik kk lg.. sye ulang alik smpi sbulan sbb anak prolonged jaundice.. nseb baik umah mak dkt, memg byk mintak tlg dyorg.. tu pun kdg x larat jgak.. Mula2 memg susah, sbb kte x biasa.. rutin pun x sme mcm dlu, nant lme2 ok la.. x sure sme ade baby da x mragam atau pun kte yg da tbiasa.. stay strong mommy!

baby tido, x perlu buat kerja. awk boleh rehat skli. bila awk x rehat sbb tu jadi penat. once bby bgun dh xboleh rehat, sbb nk kne tgok2 kn die la, layan die la, bagi susu apa semua. and boleh suruh husband amek cuti dan balik utk tlg awk urus anak dkt rumah 3 4hari.