Menjadi Bapa

Hai saya first time mummy. Apa yang saya perasan sejak mengandung sampai sekarang baby dah dua bulan ni, semua social media mula banyak iklan dan posting pasal parenting, susu baby, dan sebagainya. Dah kurang dah tentang fesyen, kesenian etc (macam feed saya sebelumni) Tapi tadi saya buka explore ig suami, dia punya feed macam sama sahaja. Sebelum jadi ayah dan selepas bergelar ayah. Kita sedia maklum yang media sosial ni dia pakai AI dan algorithm. Apa yang kita selalu tengok, benda tu akan selalu keluar Jadi bila tengok ig suami macamtu, buat saya rasa sedikit kecewa, marah, sedih. Like macam saya sorang je ke yang hari hari baca dan dengar pasal penjagaan anak? Sedangkan feed suami saya banyak berkaitan motor, game, anime etc Okay itu sahaja luahan hati

4 Balas

suami saya pun awal2 macam tu, saya pun kecewa sikit, so saya faham luahan sis. apa yg saya buat saya spam dm dia dgn video educational pasal baby dari pregnant sampai bersalin, paksa dia tengok. lepas tu first time pasang carseat sbb nak discharge dari ward,dia silap pasang menghala ke depan patutnya hala belakang, saya bising kat dia, takkan la benda2 basic untuk safety baby pun tak study semua benda saya nak kena bagitahu. lepas discharge dia banyak bantu jaga baby, banyak tanya itu ini pasal baby/parenting. sekarang baby 2 bulan, alhamdulillah feed dia pun byk pasal baby, dan dia mula send video pasal penjagaan baby pula ke saya. lelaki tak sama macam perempuan, kita yg kena cuba pengaruh dia sebab nak tunggu dia inisiatif sendiri tu lambat.

normal je tu .. bpk2 ni kdg tak tgok media sosial pon dia boleh je tahu jaga ank ..pemikiran laki n perempuan tak sama ..kita tak boleh anggap kalau kita mcm ni suami pon kne mcm ni ...selagi dia masih membantu n tahu jaga ank should be okey ..suami sy boleh la jaga ank sikit2 tapi fb penuh anime, movie n ceramah ust je ..sy sendiri jrg search pasal penjagaan ank...tpi kalau trnmpk posting pasal ank sy baca je and ada masa sy explain je kt suami or sy share post kt dm tt dia..kdg bab ank bpk2 ni nmpk mcm tk kisah tak risau tpi jauh dlam pemikiran dorg lagi overthinking...

5mo ago

Yes sgt setuju

Dia ada tlong uruskn ank tak? Ada buat kerja rumah tak? Masak ke bersih2 apa ke? Ada bgi u rehat2 skjp juga ke? Klu antra tu atau smua tu ada dia prnah buat, x perlu sedih pn. Slagi dia pn bantu u. Klu smua tu lngsung dia x pernah buat then sebaiknya discuss la dgn husband bgus2. Slalunya dlm fasa org pnggil roommate which lepas bersalin ni la slalu husbnd n wife gduh, lebih2 lg emosi wife msa ni x btl2 stabil lg

Cuba sis like atau follow account pasal penjagaan anak dari account ig suami. Nanti keluar di feed suami 🤭 cuba sis slow talk dgn suami la.. Kadang2 suami2 ni tak tau kepentingan pasal tu. Apps pregnancy pun sy install di hp suami🤭