Minum air kelapa pada usia kandungan 29 minggu boleh ke?

Hai saya dah 29 minggu mengandung and saya mengalami gatal2 badan sangat teruk, ada yang nasihatkan banyakkan minum air kelapa sebab untuk cuci darah and bagus untuk air ketumban juga, betul ke? Memang elok ke minum air kelapa ni banyak

6 Balas

Sy cecah 6bulan baru berani minum air kelapa. Tapi dalam 1 gelas mcm tuh je. Tak bnyak. Dua bulan sekali, sebulan sekali. Takleyh tahan godaan air tuh rasa segar semacam 😂 ramai ckap air kelapa ni elok je amalkan. Cuma pregnancy yg dulu sy prnah mnum kelapa masa demam. Turun darah n keguguran. Tpi psitive je mngkin bkn sbb kelapa. Bdan sy sndiri yg tk kuat mngkin. Pregnant yg skrg nih 6bulan lebih baru berani minum n Alhamdulillah okey jee. Tpi nenas smua mkan dari awal kehamilan. Boleh je makan apape. Yg pnting jngan keterlaluan.

Ni jawapan dari pakar O&G Dr Imelda Balchin. Klau nak tau lebih banyak lg psl hal ni jengguk fb dr ni, bnyk awk boleh bljr pasal fakta atau mitos semasa mengandung. Semoga membantu.

air kelapa ni bagus sebenarnyaa .orang2 dulu je kata tak boleh minum ,pantang larang memacam .nenas pon sebenar nyaa bagus .ada vit tersendiri

saya minum air kelapa ori takde gula 2 kali cirit birit sehari . sejak tu tak berani minum dh ☹️ msa tu kndungan bru 25week .

Sy minum air kelapa start dari 4 bulan . bagus minum air kelapa ni sebab boleh kurangkan alahan dan lawaskan kencing

boleh je wak, sy minum dari awal kandungan lagi.. as long awak xde elergic ngan air kelapa, boleh je minum..