Pengalaman bersalin tapi hb rendah

Hai.. saya dah 25 minggu dan hb saya turun 9.2 checkup harini. Dokter dah tukar ubat zincofer pun turun jugak hb. Skrang ni saya risau kalau bersalin tumpah darah. Siapa ada pengalaman bersalin tapi hb rendah ? Bahaya ke hb rendah ? Betul ke baby kecik ? Perut saya 6 bulan dah tapi kecik je #firstpregnancy

14 Balas

Sy makan iberet je sis. Dari buka buku 9.5. Naik 10.5 next checkup last checkup ritu 12.3. Ni apa yg doc pesan, makan iberet hari2 ikut timing yg sama. Means kalau awk biasa mkn malam sblm tido, hari2 kena sblm tido. Lepastu, makan dgn air oren sunquick kaw takde gula langsung ye. Lepas makan tu pulak sy telan juga limau sunquick sikit dua tiga ulas. Esok pagi sy disiplinkan diri makan jambu batu setiap pagi, atau buah delima. Tukar2 antara dua tu. Kadang2 makan blackcurrant juga. Ikut tekak hehe. Tapi setiap pagi mmg akn wajib amek. Air caffien mcm milo, teh kopi kalau teringin sehari tu sekali je. Tapi no sugar. Mmg sakit tapi kena berkorban la. Huhu. Last sekali sy selalu akn makan sayur brokolli, bayam, ikan bilis goreng (goreng banyak2 buat stock nanti buat kudap2) hari hari. Mmg nampak renyah tapi ni apa sy buat. Dari buku pink jadi kuning tagging dah dpt hijau tagging. Alhamdulillah. Anaemia mmg bahaya sis. Sy jaga betul2 since dari awl pregnancy sampai la nak meletop ni. Hehe. Moga bermanfaat sharing sy ni.

Sy haritu mkn zincofer tpi pening teruk...so doc tukar new obimin n suh tambah maltofer..maltofer kena beli dkt farmasi..sy 24minggu skrg hb 10.0..lusa checkup lgi..hope naik hb.. klo xnaik jugk,doc akn rujuk masalah sy pada pakar untuk cari ubat yg sesuai..nii second pregnancy...masa first haritu pon ade masalah anemia juga,,makan iberet pon xjalan ,, mkn pati delima,sayur bayam,kerang semua xnaik..ditambah dgn alahan muntah smpai brsalin lgi teruk...bersalin hb hanya 8.2 ada tumpah darah sikit,pitam 2kli,skali dkt LR smpai trhantuk katil dpt habuan kt btg hidung n skali kat bilik air hospital masa nurse suh pegi tukar pad ..check darah turun jdi 7.0 terus tambah darah 2pine..tpi alhamdulillah bby membesar ikut usia 2.9kg wktu lahir sempurna n sihat..cuma sy yg brmasalah... Kena cari jln untuk naikkn hb sis...bahaya untuk awak n bby...

Perut sy 7bln pn kecik sis.. Ary ni jmpe dkotr chek hb ok plak 11.6.. Pdahal ubat kdng2 lupa kdng2 mkn maltofer Sbiji sehari kdng2 lupa hb pn drop je.. Tbe2 td chek naek plak smlm tk de mkn ubat pn cme ade minum susu kmbing lazz kurma dgn smlm ade beli susu kmbing fresh perisa kurma ade kaitan kot mkn yg tu ,ari tu mkn ubt je drop dh smpai 11.2.

Sy tumpah darah teruk time bersalin. Mmg hb sentiasa low. Tp akhir pregnancy syukur jadi 11. Tu pn tumpah darah drop jadi 9. So imagine brape liter darah sy tumpah. Tu pun sampai tkanan darah jadi 80/50. Jantung jadi 140. Mmg igt mati je masa tu nak pengsan aje. So kena makan ubt tambah darah ikut peraturan. Jgn makan bersama kopi/teh

Nak thu bhya ke tdk.. dkt buku pink ada beritahu kesan nya, nak ubati mcm mana smua ada dkt bku pink sis.. hb low (anemia).. sy pn ada anemia ni.. bhya gk sbb bole tibe²jantung degup laju smp sesak nafas skjp.. amalkn makan kurma jgk utk naikkn hb.. jus delima.. kita ikhtiar okay

makan bayam makan hati ayam makan buah jambu makan delima makan pisang minum ubat tu jam5 pagi sya sebelum ni pun hb rendah 9.8 tapi bila sya buat cara dengan betul ikut kata nurse dan hb sya naik balik pegi 11.10😇 semoga berjaya

Bhye juga klu hb low ni risiko pada kita dan bayi...bnyk kan mknan yg sihat sayur buah2....sy pernah dh bersalin doktor nk jahit tbe2 bleding tapi Alhamdulillah tk ad ap...doa mntk yg baik2 je sis

Sy pun msalh hb rendah..tpi sy makn newobimin.sykur mngkat hb shngga kini suda msuk 33 week..makan syur kg seperti paku pkis,syur hijau dan syur merah,/lembiding(bhsa kg dy)

Agak bahaya kalau hb rendah. Orang kata boleh tumpah darah. Tp saya tak ada pengalaman tu. Alhamdulillah sepanjang mengandung ni, sekarang dh 32 minggu, hb 12.5 ke atas.

Saya anak pertama bersalin hb 9.7.. dah bersalin hb drop 8.. doctor bagi obimin makan lepas bersalin.. Alhamdulillah checkup hb naik 11..