Ubat batuk

Hai, saya baru 21weeks nak tnya boleh tak klau saya makan ubat batuk? Sbb batuk terlampau sangat smpai sakit perut.

19 Balas

Saya baru ni pun batuk teruk , batuk smpai sakit perut , gatal kt kerongkong yg lebih kahak xde sgt . Skli rasa gatal minum air pun xjadi apa , batuk sampai terkncing rasa 😂😂 mmg xslesa ..ubt batuk ada dktr bg yg biji tu tp xbrni nk mkn sgt . Saya amal petua kumur air garam je suam2 & minum air asam jawa.. bila tekak mula rasa gatal nk batuk cpt2 kumur air garam. Dalam 2 hr buat alhamdulillah batuk hilang . Lega rasa ..

4y ago

Sama kita sis tpi sy ok dgn mnum air asam jawa

Hri tu sy batuk jgk tme kndungan 7bln.. Tp doc tk sarankn mnum apa2 ubt.. Dia just bg ptua mkn madu tnpa mnum air bg melekat skit kt tekak.. Or lemon+air panas dn hidu wap nye.. Klau dh truk sgt doc suh pg hosp utk gna oxygen / wap cair kahak tu.. Tu jerr cranya klau dh batuk teruk.. Kta doc tu..dn bnykan mnum air

Try mnum air asam limau , perah asam limau dlm 2-3 dgn sdkit air pastu mnum . Sy 3 hri mnum dah okay . Kalau tak sakit dada teramat sbb batuk . Lpas mnum tu mesti mcm muntah sluar air liur putih mcm kahak

cuba petua ni.. beli longan tin jenama hosen.. buang air dlm tu.. basuh buah tu ngn air panas.. n ratah je buah tu mcm tu...ikhtiar yee... semoga dipermudahkan segalanya...

sy hritu pn batok jugak,doc bg ubat batok..makan sekali je pastu 2 hari terus elok,alhamdulillah ..x berani nk mkan ubt bebnyk time prgnt hee

B4 beli kat farmasi tu tnya lah pharmacist kat situ sis , depa kn lagi berilmu n thu ubat sekian2 ibu mengndung boleh mkn ke tk

Saya Sapu balm Cf rub tasneem Di Leher n dada. Alhamdulillah OK. Terus tlg supply sekali sekarang, bantu bakal mommy n 👶

sy tu hri btuk smpai sbln lbh kk xbgi ubt sruh air suam je prgi kk swasta pn doc xbgi ubt sruh mnum air je

prospan, ubat kumur yg d benrkn oleh doc, honey lemon dan pil pencair kahak dr doc, losenge (hisap)

Ubt btuk prospan.. Kt farmasi.doktor yg cdngkn kt sy hritu..pastu mkn strepsils untuk legakan tekk