7 weeks pregnancy.

Hai! Saya ada sejarah keguguran sebelum ni. Sekarang tengah pregnant lagi kali kedua. Normal ke rasa sakit perut macam senggugut? Tapi tak teruk, rasa macam cramp sikit sikit je? And lagi satu, kalau pergi scan sekarang. Agak agak nampak apa je ye?

8 Balas

Kalau scan 7 minggu, boleh nampak kantung, janin dan jantung bayi berdenyut2. Kalau tidak, akan scan balik semula dalam masa 1-2 minggu sekiranya tiada tanda2 keguguran sebab anggaran gestational age kita berdasarkan tarikh akhir period kita boleh salah jugak.

Hi sis, maaf nk tanya sis pernh gugur kan sebelum ni skrng pregnant blik symptom sebelum ni dan skrng ni sama tak sis? Sbb saya pun pernh gugur jgk bulan 8 now saya sedang ttc lgi. Just nk tanya symptom sis preg sebelum dan sekrng ni sama ke?

hi saya pun penah gugur..lepas tau je pregnant kali kedua saya terus pergi scan and minta ubat kuat rahim..masa pergi scan tu kandungan baru 4minggu 6hari..tapi sbb pernah gugur jadi sy pergi untuk dapatkan ubat kuatkan rahim and nasihat Dr..

sy pun 7minggu juga sis...scan hari tu nampak kantung je..doktor ckp 10minggu nanti baru pergi scan sekali lg...sbelum tahu sy pregnant tu mmg sy rasa mcm sakit sengugut tp kejap² je sakit nye...

sy scan 6w6d dah nmpk heartbeat . masa 7w6d dah nampak janin . tgk org jgk . pastikan pundi kencing penuh ok . sy masa 4w5d dah ada kantung kecik .

Normal. Janin masih kecil lagi. Tapi kalau nak tengok better 8 weeks.

Normal jak tu moms,melainkan ada darah keluar..

8week kalau scan dah nmpk heartbeat