Anak bercakap

Hai, salam mommies. Nak tanya, btul ke kalau bercakap dengan anak kena guna spesifik bahasa? Sbb sy sabah, suami selangor. So kalau sy berckp dgn anak sy mmg bersabahan+semenanjung skit. Sy mmg dh lama menetap kat tanah semenanjung ne so ada mmg ada bunyi slang semenanjung tu but bhsa ibunda(sabahan) mmg xbole d pisahkn. So d rmah ayh dia ckp semenanjung ibu bersabahan. Mmg ank akn confius ke? Sbb ank sy skrg ne mmg dlm fasa bersembang dia mcm xde hri esok cuma bunyi dia pelik2. Dia x pelat langsung, ada part2 perkataan dia ckp sgt jelas bunyi nya tp mostly dia mcm tu la popet2 ja lebih. Sepupu laki ckp sbb dia confius bhsa, sbb bercmpur bhsa semenanjung dan sabahan. Btul ke ye? Bkn mmg umur2 mcm ne mmg tgh bhsa alien lg ke diorang ckp? Ank umur 1y7m n ank first baby boy. Ibu mcm kepelikkan la di ckp confius bhsa ?. Mommies ada pengalaman mcm sy x? Mind to share? Thank you mommies.

9 Balas

Budak dalam fasa minda dia macam span, dia boleh serap semua bahasa. Dia boleh faham & nanti dia boleh adjust nak guna dialek sabah dengan sis, guna dialek semenanjung dengan husband. Kalau masuk taska cikgu guna English dia akan tahu untuk guna English pula bila dengan cikgu. Cakap je pelbagai bahasa, dia akan pick up

anak sedara saya, mak ayah org kelantan tp dudk selangor. kula2 xfham ape dia ckp sbb cmpur2 dialek kelatan & semenanjung ( anak sedara g tadika, ckgu ckp semenanjung). tp bila dia dh start skolah rendah, bru la pham dia ckp ape. dh kurang ckit dialek dia. mostly ckp semenanjung je. mgkin sbb skolah pg smpai petg

Biase la tu umur setahun lbh mmg masih bercakap bahasa baby n kdg2 cmpur2 bahasa dorg ckap..lgi2 first bby.. Kalau anak no 2 biasanya lebih cepat sbb ade kawan bermain and ade kwn yg hari2 bercakap dgn dia.. Janji anak tu boleh keluarkan beberapa perkataan dgn jelas da cukup... Bgi mase dkt anak jgn risau k..

Sy sarawakian n suami sy semenanjung.. Sy ckp dgn suami mostly bahasa semenanjung.. N dgn my family bahasa sarawak.. Dgn ank2 mostly bahasa semenanjung.. Tiba2 ank sy speaking English sbb dia tgk youtube Ryan toy's review.. Dia lebih paham bahasa English smpai sy pn kena ckp bahasa English dgn dia..

7mo ago

hai puan2.. saya nak tanya, saya semenanjung, suami sarawak. syaa nk beranak di semenanjung. nnti beranak, anak saya akan dpt tak title K tu cam kat IC tu

Boleh ja cakap bahasa sabah mahupun semenanjung.husband sy org sabah,sy semenanjung.dua² bahasa kami ckp di rumah.anak faham je dari kecik sampai besar ape yg kami cakap.anak² sy tak confius langsung.jd mommy nak guna dua² bahasa sabah dan semenanjung pun boleh ja.

boleh je, xde masalah pon.. nnty lama² dia faham sndiri.. bila dia dh boleh ckp nnty dia tanya lah... kita kne lah terangkan ape maksud perkataan tu.. ank sy pon sebaya dgn awk... dia pon ckp bahasa dia je...

sy johorean,hubby sabahan.tinggal di sabah.kami ckp mcm biasa je.ikut slang negeri masing2.no problem at all.kat rumah ank ckp johor.kat sekolah ckp sabah.campur2 je cara kami brckp.

Takda apa la sis, okay je. Kami, kedah + indo + malay + eng 😂 lagi serabut nak faham. Last2 dia cakap petah bahasa Melayu sebab banyak tengok omar hana 🤭

takdelah .. tngok laa hanis zalikha and suami. hanis ckp bhsa english dgn anak. suami ckp melayu ..anak diorang yusuf tak celaru bahasa pun ok je ..