Ubat FA/Vitamin Kk

Hai nk tny.. xpe ke jarang makan FA or vitamin kK yg zincofer? sbb kalau malam je mesti perut sy jadi kembung even dh makan awal,, xberani nak makan pagi/siang/ptg sbb takut muntah..

6 Balas

klau mmg xda mslh hb tu xpala lg.. tp sbb nk elakkan kita kena aneamia dan kesan pd bayi mcm², cuba la usaha mkn juga dgn cara mcm mna sekali pun. Mcm sy pun bila mkn ubat kk bg semua x serasi. Tukar dari obimin, ferrous, zincofer semua x sesuai sbb ada gastrik dan ubat tu trigger ketidakselesaan dan xhadam yg buatkan sy muntah. Jd sy beli maltofer, mkn mlm lps mkn apa semua dan telan ngan air sunquick/blh hisap² je ubat tu. Ubat tmbh darah ni bantu hb kita maintain seiring dgn pembesaran & keperluan bayi bila naik trimester. Apa pun, bw berbincang dgn doc/misi tempat awak checkup ya? Dorg semua ok je nk kongsi pape mslh..

kenapa awak xmkn..kalau xboleh makan awak kena inform misi kk yg awak xboleh makan.. bukan dgn awak xmkn dn buat snyp tnpa bgtau misi kk ya.. sbb dlm tu dh ada asid folid semua..kalau awak xmkn asid folid bhya utk awak dn baby.. asid folid sgt penting ya.. boleh minta tukar ubat.. selain zincofer ada ubat obimin, iberet, maltofer, ferrous

hi 👋😊 mesti kena MKN zincofer dear.... muntah pun terpaksa kena MKN jugak,saya dah 18 minggu still ada masalah muntah dan ada gula dlm darah...kalau bole tlg MKN selepas MKN MLM 👍 vitamin ni penting untuk anak dalam kandungan...💗💗

ble x mkn ubt tu, next checkup kt kk hb ok ke? sye mkn zincofer btol2 sblum nak tdo.. ble da btol2 ngantok..

Kalau tak boleh mkn sing, mkn mlm je la nk tido tp kne mkn vit tu utk baby

sy dah 17w