Cara makan maltofer

Hai nk tanya, cara makan maltofer tu mcm mana ? Sye lupee nak tanya farmasi mse beli . Kena makan before breakfast atau after breakfast? Kalau after tu contoh lepas makan roti terus makan ubat atau gap 2 jam lepas makan ? #seriusnanya #ingintahu #pleasehelp

11 Balas

Saya pun baru tukar ke maltofer. Sebelum ni mkan obimin then nurse tukar ke zincofer. Tapi saya tak leh go dengan zincofer tu. Tu yg try mkan maltofer. Tapi saya punya cara mkan tu tak ikut time. Kadang sebelum mkan, kadang 2 jam selepas mkan. Tak kira lah mkan roti ke atau apa-2 makanan/minuman mcm susu ke mesti akan tetap gap 2 jam. Saya darı sebelum mengandung lagi mmg susah nak konsisten mkan ubat (actually payah nak mkan ubat). Kalau sakit demam ke apa sanggup tak mkan ubat even panadol. Tapi since pregnant ni, demi baby saya kena berkorban mkan ubat asalkan baby sihat & dapat vit secukupnya.

sy pn mkn maltofer jgk..sblm nie jumpa nutritionist dia suggest untk mkn with food..mksdnya xperlu tggu 2jam sblm/slps mkn..lpas mkn trus je mkn maltofer..lg elok klau ambil brsama jus oren/apa2 mnuman yg kaya dgn vit c sbb mbantu pnyerapan iron.. cuba elak mknn yg mghalang pnyerapan iron contohnya telur/mnuman brkafien. Smoga kita smua para bakal ibu slmt melahirkn baby nnti..sy due 29 Dec nie..doakn sy😊

Sy msa preg hri tu pon dpt maltofer jgak. Sy kne mkan 3 bji skali. Boleh ambk sebijik² pagi tgh hri n mlam atau boleh ambk trus 3 bji. Kunyah² mcm mkan cklat je. Sy slalu mkn sblm nk tdo dlam 2 ke 3 jam sblm tdo sy mkan maltofer. Sbb even sedap bila tgh preg smua bnda jdi pahit 😂😂 sy try mkn lps brsalin sebiji..hurmm sdp rpa nya...🤣🤣

klau sy...sy mkn time seblum tido mlm,mkn hnya 1 biji stiap hri sbb nurse sy suh mkn sebiji je tiap hri. sis kne tnya nurse sis jugk,kne mkn brpe biji utk keadaan sis

Maaf tumpang soalan 🙏 Kalau makan maltofer terus 2 biji sblm tidur boleh X? prefer telan or just hisap2? atau dua2 bole ye? 😅

9mo ago

misi kata boleh , sy kena mkn 2 biji . cara mkn dia mcm mkn coklat je . takyah telan ..

mkn time perut kosong.. ambil dgn jus oren lagi elok hasil sy.. elakkan ambil bersama bhan tenusu nnti boleh drop hb awk..

Saye makan lepas makan , takde tnggu 2jam ke apa. Doktor cakap boleh cmtu. Hb pun ok makan maltofer fol tu

saya makan maltofer minum dengan air jambu peel tu... hb saya dari 10.3 naik ke 11.8

Saya makan masa perut kosong. Bngun tido trus mkan + minum air sunquick oren skali.

makan sebelum sarapan .. time perut kosong tk isi apa