Gigi bongsu (pecah)

Hai nak tnya sapa yg pnah tjadi mcam saya gigi geraham bongsu (pecah) tapi tak sakit. Smpan ggi tu buat smntara @ cabut ye😅.Ada kesan tak utk kandungan😅 klau smpai 9 bulan.

5 Balas

sy pn skit ggi grham bgsu bru nk tumbuh smpai bgkak gusi...doc nk cbut tp dia ckp lps cbut akn rasa skit sbb nk cbut ggi grham bgsu dia kna buat pnbdhan kcil sbb gigi tumbuh serong...ibu mngndg pla xblh mkn ubt than skit kcualo paracetamol...tp sy xmau cbut sy thu mmg skit lps cbut...sbb ibu sy pernah cbut ggi grhm bgsu dia...wlpun skit lg sy kumur guna ubt yg doc srh beli dkt frmsi jaa smpai skrg...

sy cabut hr tu.. alhamdulillah dah xsakit..sy cabut masa 16w.. 18w sy g growth scan babies okey je.. alhamdulillah.. dentist akan cabut kalau kita xde risiko pape..tenang hidup lepas cabut.. kalau x cabut duk sakit boleh bp boleh naik..ni dentist ckp kat sy

boleh tye dentist.sy ari tu tampal gg n ada gg geraham bongsu yg bergoyang sikit tapi x sakit.dentist suh simpan sbb gg geraham dekat ngn saraf,bahaya kalau cabut.apa pun boleh refer dentist,lau selamat cabut okay je

ada pun ada satu gigu geraham pecah...mmng tak sakit.. tak brani la nak cabut.. walupun msuk trimster 2 ..mmng tak brani dh try buka mulut sikit rasa nak mual hahah.. doa je la.. sampai bersalin nnti takde masalah..

kalau dlm trimester ke 2 bole cabut gg. doc gg pun ada bagitau sy. first and last trimester memang tak digalakkan.