Pregnant lepas czer

Hai nak tanya. Saya lepas bersalin czer dah masuk 6 bulan. 9 hari lambat period . Harini rasa nak test pregnancy tiba2 naik 2 Line. Mental x sedia lagi nak mengandung.. anak baru masuk 6 bulan kesihatan saya pun x berapa elok. Ade ke mak2 sini mengandung awal lepas czer. Ape mak2 buat?#advicepls

14 Balas

puan merancang mcm mana? kalau rancang sendiri, mmg begini lah keputusannya. kalau dah pakai alat perancang tp masih lekat, anggap sahaja rezeki Allah. cuma lepasni kena sgt2 lah disiplin dlm merancang. guna teknik double triple protection (pakai perancang-bersama diluar waktu subur-suami pakai kondom/buang luar). skrg ni kira dari last period & maklumkan doktor puan dgn segera. sbb mengandung jarak dekat bila bersalin czer ni risiko amat tinggi. ttg kesihatan puan, doktor akan nilai. cuma jgn lengah/takut doktor nurse bising.

2y ago

setuju cakap puan@lily. pergi klinik dn buat penilaian kesihatan. hanya doctor yg boleh menilai tahap kesihatan awak dn baby awak. hanya doctor sahaja yg boleh advise awak.

maaf awk nk tahu .awk ambik perancang apa ye..kalau sy depo injek..3 org ank semua sy ambik hat tu..sy rasa lebih selamat..sbb sy jenis lupa nk mkn ubt..ke 3 ank sy semua jarak 5 tahun .semua normal...tp yg ke 4 ni je 3 tahun..baru tahu seminggu lpas mngndung..sbb mmg plan nk mngandung..sbb umur dh 30an..tkut bnyk risiko..moga awak tabah lh..mngkin rezeki awak..lebih baik awk jumpa doktor..untuk kesihatan awak dn bby

ank 1st 1y8m dpt adik.. no2 czer, umur 4m +ve lg.. p klinik utk gugurkan sb x berani bdepan risiko. tp atas nasihat doc sy teruskan.. no2 umur 1y1m dah dpt adik.. alhamdulillah..adiknya dh 6y dah.. mmg x sedia tp bbalik pd kuasa Allah.. klu kita set mind x mampu.. maka x mampulah jdnya.. so, terima dgn hati yg tbuka, Allah x kan uji klu kita x mampu..☺️💪

2y ago

@mira hanan.. sy 14jam kat lb. ntah berapa kali induce pun xtau..hehe.. last2 tolak ot je...🤭

mcm kes adik saya ni puan. anal baru 7bln mengandung lg sorang. czer dua2. yg 1st gov. yg 2nd swasta sbb nya adik sy kata tak kuat mental nak hadap kena bising dkt gov. tp even pg swasta ke mana pun mmg risky tau. tapi inshallah anak rezeki terindah. inshallah allah permudahkan

sama mcm sy sis... ank bru 5 bln brsalin czer, harini test upt lewat 5 hari naik double line... sy luka bru sembuh bln lps... skrng double line pulak... rancang sndiri, period tratur masa trbabas tu time tk subur dh... tup2 period x dtg... hmm, sy pun mental tk kuat sis hrp kita cuba kuat rezeki kita

2y ago

buang luar... tp entah kot trlekat awal2

@tanpa nama : sakit jgn ceritalah.. doc mmg bgtaunjgn bg baby besar sangt sbb takut effect dekat jahita dlm.. lps bslin pun sakitnya lain mcm.. 1st czr boleh keluarbwad pakai jeans + naik motor.. 2nd czer mmg xblh dah nak lasak2.. dh 6tahun pun anak sy.. masih tbayang2 sakitnya😅

@Nur samsilah.. mcm mana tu nak buang luar dulu baru bsama..🤭 sy mula2 tu lps bsalin ambil depo..tp badan x tahan..sakit kepala sngat2.. jd sy tunggu period utk ambil.pil.. xdan nak tunggu period n amik pil tau2 dh lekat😅😅

lebih kurg same ngan saya je. anak 1st dan 2nd emergency ceaser. skrg delay period 2 hari 😥 takut rasanye nak check upt .baby 2nd baru masuk 8 bulan 😫 saya merancang iucd

maaaf naj tanya, bole tau awak awak rancang mcm mana ea?, sbb saya pun czer, takut pula bila baca cmni. dgn period tak mai lagi.

2y ago

tqq puan

kalau time x subur ke kena buang luar kan kalau buang dalam mesti mgdung kan ..sampai ank 2 tahun lah buang luar kalau buang dlm memng dpt lah hahahahaa