Nak tanya lah

Hai nak tanya saya ada keputihan tapi warna hijau yg kadang ada kadang tak ada . On off . Tak gatal dan tak berbau . dah rujuk doc , doc cakap normal hormon time pregnant. Ada tak yang mcm ni ? #firstbaby

Nak tanya lah
16 Balas

Dulu keputihan saya macam awak lah. Thicky hijau hijau kuning dan coklat2 sikit. Waktu tu kandungan saya 5 bulan tak silap. Cepat2 saya ke Regency Hosp jumpa Dr Thokha. Dr seluk vagina dan kata saya ada infection. So Dr sapukan ubat kuning keliling vagina saya dan kasi saya ubat pil untuk insert to my vagina twice a day for 14 days. Punca infection sebab saya tak jaga makan. Too much carbs and sugar doctor kata 😆 but Alhamdulillah saya takda GBS dan blood pressure pun normal. So awak better ke klinik lain ok. Pergi private clinic yang better sikit. Jangan check kat kerajaan. Kadang KK ni asal boleh je. Mulut pun tak jaga. Selalu undang makian patients.

1y ago

Kesiannya awak 😢 kita paham sangat perasaan tu. 1st baby pulak tu. Yang saya kena dulu tu pun first baby juga. Esok, or bebila free, awak try pergi klinik lain ok. Keputihan macam tu memang kena buat swab. Mana boleh tunggu tunggu. Nurse dengan doctor tu memang asal boleh je seh.

saya pun warna mcmni . tp creamy laa , tak pernah lagi banyak mcmni . sy hri hri keluar kputihan smpai tak selesa . sy pernah ckp nurse kat kk tp dia kata normal tp sy risau. dah ler anak first . pastu kputihan smpai dah tukar kaler cuma tak berbau dan tak gatal je . nt next cekup sy nk ckp jgk pasal kputihan smpai dia amik sample 😂 kdg kita tatau punca apa . kang jd pape bkn dorang nk bertanggungjawab . kita jgk kena tanggung risiko . awak tunjuk je doc gmbr ni . mintak dorang swab jgk . kalau kputusan baik baik je alhamdulillah . cuba try mkn yogurt , kurangkan manis dan banyakkan minum air masak .

1y ago

ohh saya dia.tak bg langsung ubat . takpe swab je .

sy pnh ngadu keputihan dekat dr kk. tp sy kne mrh sbb mse tu keputihan warna kuning tp x berbau atau gatal.. dia siap ckp hormon hamil biasala ni. dia sbnrya xnk ambik sample kot. sy diamkn je... smbil ambil sample sambil membebel.. dlm hati kalau sy ni doktor sy nilai sendiri je semua ni. baik xyah susah2 g cek dr.. bila sy bleeding sy g emergency . sy ngadu dgn dr hospital salah ke tindakan sy komplen keputihan.. dia ckp betul tindakan tu. sbb org hamil ni antibodi lemah sikit.. sy xtahu salah sy..

1y ago

dr tu period kot aritu sbb tu mcm tu.. mood swing. hihihihi

saya masa preg pun sama juga macam ni. kadang2 putih normal ,kdg kuning2 .. tak berbau tp kdg2 ada time dia gatal.. alhamdulillah cek semua normal flora. tp lepas tu kena lagi. cuba lah nak cek lagi ,doc cakap cek sekali je. dah normal tu makna nya ok .. nasib baik mmg ok semua. yela risau sbb ada time gatal tu mmg tak boleh tahan .. alhamdulillah bersalin semua ok normal.

1y ago

jangan beli sis. terus je ke klinik ,bagitau semua. nanti kk akan bagi ubat insert. kalau berulang ,minta cek keputihan. cek sama ada normal atau. semoga di permudahkan urusan dan dijauhkan dr sebarang penyakit utk baby akan datang.

Saya pun keputihan jugak masa pregnant, tak teruk macam ni pun nampak macam keputihan biasa je. Tapi saya bagitahu nurse sbb saya risau ada gbs bahaya kat baby kalau bersalin normal. So klnik ambik sample and turn out saya mmg positif gbs. Nasib baik saya nak jugak ambik sample kalau tak risau bahaya dekat baby

1y ago

Ye sis saya pun tak sangka. Bila dah tahu ada gbs lebih baik sbb nk bersalin hosp akan on antibiotik

sy pun keputihan warna kekuningan kadang sampai hijau mcm ni sis ,berbau tak gatal pun tak ..tp rasa risau bila bertukar warna gitu ..sy bgtau dokter kk ,dia trus ambil sample keputihan sy ..result keluar sy mmg sangkut GBS ..better sis suruh dkter swab,kalau dia still ckp normal ..sis cari 2nd alternatif klinik lain sis..

1y ago

Tulah rasanya mmg kena test . Risau sangat sbb warna tukar mcm tu kan .

apasal doc x swab klu dah mcm ni…better pgi klinik lain…saya aritu keputihan kuning xbau xgatal tapi doc buat swab tggu sejam lebih keputusan ad jangkitan kuman…result yg 1 lagi kena tggu 2 minggu ni…lama jgk lah kena cucuk kat bwah tu smpi bleeding 🥴😅

1y ago

Dr kk tu ada bagi ubat cuci dulu dalam seminggu . katanya lepas seminggu kalau still keluar jugak baru diorang test . Tapi saya risau jugak walaupun tak keluar sbb pernah keluar kan 😭

Hi awak. Sy rasa better awk bagitau doktor. Mcm sy keputihan biasa, takde bau, tak gatal. Just keep keluar everyday. Sy bgtau doktor dekat KK, dia terus buat swab. Memang positif GBS. So better awk minta je doktor ambil sample.

tunjuk gambar NIE dekat Dr atau dekat nurse check KK tu....Klau okey jugak kata nya okey lah tu🤭 sy keputihan tak gatal tak de bau...tak de lah bnyak sgt tapi tak selesa lah Klau dia kluar...buat test sangkut GBS...

1y ago

iye boleh sangkut NIE pertama kali sy kena...kata orng baik kita tahu awal2 dari baby dh kluar..lepastu baby plk kena kuman tu kena tahan wad kan lagi kesian dekat baby😔

cuba pergi 2nd alternatif klinik lain awak. boleh jadi jangkitan yeast/bacteria. ada je yg xgtl2, xberbau pergi klinik luar doctor check2 gbs+

1y ago

sy gbs+ & candida awak. sy dh selamat melahirkan baby 5.1.23 haritu☺️. mcm sy haritu masa 1st swab keputihan result keluar ada bacteria bukan gbs. disebabkan sy ni jenis keputihan kuning pekat dn gatal2 sy dpt kn 2nd alternatif klinik. result keluar sy ada both