Pandai sebut tapi kurang gesture

Hai nak tanya, anak saya 1y 6m.. yg saya risau skrg gesture dia kurang.. tapi kalau sebutan tu laju je.. kenal warna.. abc..123.. shapes.. contoh la kan.. kalau hi bye pandai sebut tapi tkde lambai2 tangan.. mcm mana ekk?? Ke takpe je🥹

6 Balas

dulu sblm ckp ada gestures tak? kalau sy, sebut bye & lambai pd semua benda yg nk ditinggalkan😆. lama la sikit tp laju2 nk gi mana, kita nak ajar dia. contoh bangun pagi keluar bilik bye katil bye bantal. siap mandi bye toilet bye ubat gigi bye berus gigi bye sabun, gi jalan2 bye car bye uncle bye cat

4mo ago

anak sy masa 8m mula pandai lambai dia lambai je, lama sikit dia pandang je org tu, lama sikit org lambai dia tengok je pastu dah jauh baru dia lambai blk, lepas 1y baru sebut bye + lambai, sekarang 1y6m ni bye bye bye manjang. hehe so maybe anak puan ada fasa2 dia jgk? mommy risau autism ek? M chart scoring dia ok? if ok jgn risau sgt, repeat repeat & repeat je

Dlam membesarkan anak jgn stress tau. Jgn compare perkembangan anak kita dgn anak org lain. Kita follow je flow anak tu sambil kita slowly ajar dia. Anak sy lmbt bercakap dari anak org lain tau. Skrg Alhamdulillah nak masuk 5tahun mulut nya bercakap non stop. Yg penting kita jgn give up

4mo ago

Baikkk. Terima kasih ya🥰 kdg2 kita okay je tapi suami balik2 dia cerita anak kawan dia mcmni mcmtu la.. dia jd risau.. kita plk jadi down bila dgr 😅😅😅

ni sis.. kerap ajar. Kita g tandas, ayahnya sbelum keluar g kerja.. g Uma sedara,biasakan . sebut je.. lambai je kt dia.. sy buat ank sy mcm Tu.. lama2 dia terikut.. Sama juga mcm benda2 lain..

Rajin demo sis siap riak2 muka skali komfem anak akan follow in shaa allah nanti anak faham ☺️

Teruskan melatih sis, Tiap kali dia sebut. Buat gesture dpn dia. Lama2 nnt insyaallah pandai

xpe. awak kerap je anak utk lambai. rajin demo dkt anak😊